Angajatorii romani care refuza muncitori pentru simplul fapt ca fumeaza pot fi acuzati de discriminare, desi legislatia europeana le permite acest lucru.

Angajatorii firmelor romanesti pot impune restrictii la angajare pentru fumatori, potrivit legislatiei europene, dar acest lucru ar fi considerat discriminare, conform legilor romane. „Patronii pot refuza sa angajeze o persoana pentru simplul fapt ca fumeaza, insa este considerat criteriu discriminatoriu. Ei pot, in schimb, sa interzica fumatul la locul de munca", declara Mihai Seitan, secretar de stat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Dezideriu Gergely, membru in Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, spune insa ca legea romana in domeniu protejeaza cetatenii impotriva „oricarui fel de criteriu care este discriminatoriu, indiferent daca e sau nu explicit", si ca interpretarea depinde de „context si de locul de munca". „Decizia se ia, oricum, la nivel national, in instanta specializata, si nu la Comisia Europeana", a mai spus reprezentantul CNCD. Mai mult, in Romania este interzisa publicarea anunturilor de angajare care limiteaza accesul unor categorii la postul scos la concurs, potrivit unei instructiuni din 2003 a CNCD.