In afara de aeroporturile internationale, mai sint doar trei magazine de tip duty free in Romania, toate amplasate in Bucuresti.

105 magazine de tip duty free au fost desfiintate, in urma aplicarii restrictiilor legislative privind comertul in regim duty free, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV). In prezent, doar trei magazine duty free diplomatice mai functioneaza, toate fiind amplasate in Bucuresti, unul la Clubul Diplomatilor (foto), altul in Satul Francez si ultimul pe Strada Radu Beller. Functionarea magazinelor duty free in frontierele de stat ale Romaniei si la bordul aeronavelor care calatoresc in tarile Uniunii Europene a fost interzisa, dupa data aderarii, 1 ianuarie 2007. Conform modificarilor legislative privind regimul duty free, care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie, comertul prin magazine duty free se mai poate face in aeroporturi, pe fluxurile de plecari externe amplasate dupa controlul vamal, la bordul aeronavelor care au ca destinatie directa state terte si in magazinele diplomatice agreate de Ministerul de Externe. Comercializarea in regim duty free este autorizata de catre Ministerul Finantelor pe o perioada de cinci ani, iar functionarea magazinelor este vizata de catre Ministerul Administratiei si Internelor si de ANV. In aeroporturi, taxa anuala de functionare este de 10.000 de euro. Produsele comercializate in regim duty free sint scutite de la plata taxelor vamale, a TVA si a accizelor. Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, magazinele din aceasta categorie au reprezentat o sursa de contrafacere si evaziune fiscala care poate fi de ordinul milioanelor de euro, lunar, intr-un singur punct de vinzare.

Ce se poate cumpara din duty free

Se pot achizitiona in regim duty free, dar numai in „ambalaje si cantitati uzuale comertului cu amanuntul, destinate consumului individual sau familial", produsele care sint incluse in anexa Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 48 din 2006. Este vorba despre 30 de categorii de produse, de la apa minerala sau bauturi alcoolice pina la software sau tablouri.