Programul "Sibiu - 2007 Capitala Europeana a Culturii" este sabotat chiar de catre inalti functionari din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Operatorii culturali il considera pe Comisarul Sergiu Nistor (foto) principalul vinovat pentru i
Programul "Sibiu - 2007 Capitala Europeana a Culturii" este sabotat chiar de catre inalti functionari din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Operatorii culturali il considera pe Comisarul Sergiu Nistor (foto) principalul vinovat pentru intarzierea deconturilor pentru 2006 sau chiar pentru neplata acestora. Asa cum ZIUA a atras atentia de mai multe ori anul trecut, abia in noiembrie 2006 au fost semnate contractele cu operatorii culturali din Sibiu. Unele capitole de cheltuieli aprobate initial nu au mai fost decontate insa pentru ca MCC nu a anuntat schimbarea din mers a unor conditii de finantare. Situatia este tragicomica atata vreme cat din cele 75 de miliarde pentru proiectele prevazute pentru anul trecut nu s-au cheltuit decat 54. Restul de 17 a fost virat la bugetul de stat. Acest fapt a starnit nemultumiri in randul operatorilor culturali din Sibiu, care, in 2006, au solicitat fonduri pentru proiecte si investitii in infrastructura.
Printre cele 29 de proiecte finantate in 2006 de catre MCC pentru programul "Sibiu - 2007" figureaza si spectacolul "Goethe in Transilvania" al regizorului Silviu Purcarete. Un eveniment cultural produs de Teatrul National "Radu Stanca" si pentru care MCC a aprobat 900.000 RON. Marele regizor roman a avut nevoie pentru aceasta montare de un spatiu alternativ, special amenajat, Centrala Simerom. Acesta a trebuit inchiriat pentru 80.000 de Euro, suma ce fusese inclusa in bugetul de proiect depus de teatrul din Sibiu. Banii nu au mai fost insa primiti la decont. Asta din cauza unui Ordin al ministrului Culturii emis pe parcursul anului 2006, dupa ce proiectul fusese selectat de catre Juriul national pentru Sibiu-2007. Ordinul prevedea nedecontarea cheltuielilor pentru chirii de spatii. Acesta nu a fost comunicat teatrului, conducerea institutiei fiind pusa in delicata situatie de a acoperi suma prin sponsorizari si prin economiile facute la capitolul productie. Toate acestea s-au intamplat desi Legea 244 prevede ca si inchirierile sunt elegibile. De asemenea, avansul legal pentru proiect, de 30%, 270.000 RON, nu a mai fost dat. Cei 900.000 de RON aprobati de minister pentru spectacolul "Goethe in Transilvania" au fost decontati abia in ultimele zile ale anului 2006.
Gaura de 80.000 de euro
Directorul Teatrului National "Radu Stanca", actorul Constantin Chiriac, cel care a fost initiatorul proiectului Sibiu - Capitala Europeana a Culturii" in fata organismelor europene, ne-a oferit mai multe detalii despre decontul pentru "Goethe in Transilvania". "Din pacate toate contractele pe care trebuia sa le avem cu ministerul au avut o perioada foarte mare de intarziere si s-au semnat abia in 16 noiembrie 2006. Hotararea de Guvern prin care banii au fost atribuiti a fost data in 24 mai 2006. Eu, ca un operator cultural serios ce sunt, am invatat cum se fac deconturile, cum se fac contractele. Am cerut avans. Din pacate, nu mi s-a dat. Contractul a fost semnat foarte tarziu. Eu am inceput programul cu Faust ("Goethe in Transilvania" -n.n.) in 28 septembrie 2006. Ar fi trebuit sa am gata tot spatiul amenajat in uzinele Simerom pe 15 noiembrie 2006, cel mai tarziu, numai ca acolo erau investitii uriase. In acelasi timp, ne-am trezit cu un Ordin al ministrului, care nu mi-a fost transmis. Eu pot sa fiu acuzat ca nu stiu un act legislativ ca ordonator de credite numai in conditiile in care acel act apare in Monitorul Oficial sau se face public. Dar a aparut un Ordin al ministrului, dat special undeva prin mai 2006, ca numai operatorii din Sibiu nu au dreptul sa inchirieze. M-am trezit in noiembrie 2006, cand am semnat cu MCC, ca au disparut cheltuielile de inchiriere, in jur de 80.000 de euro pe tot anul 2007. N-am mai avut cu ce sa acopar si am luat din cheltuielile de productie, din sponsorizare si dintr-un program european. Am avut noroc pentru ca m-am luptat pentru surse adiacente de finantare. Daca nu le-as fi avut, era jale!", ne-a declarat Constantin Chiriac.
Bani din buzunarul propriu pentru regizorul Andrei Serban
ZIUA Foto Lipsa unui avans al MCC pentru proiectele culturale privind Sibiu-2007, l-a obligat in 2006 pe directorul Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu sa vina cu bani de acasa pentru a putea plati onorariul marelui regizor Andrei Serban.
Multi operatori culturali, atat din Sibiu, cat si din tara s-au lovit de sistemul haotic, birocratic si rau platnic al MCC. Constantin Chiriac, directorul Teatrului National "Radu Stanca", ne-a marturisit propria sa experienta. "N-au fost nebuni precum sunt eu ca sa faca cheltuieli in plus si sa zica: mai, tata, daca nu-mi dau banii asta e, intru la parnaie, ma spanzur! Pana la urma n-au avut ce sa-mi faca. Mi-au dat banii pentru ca erau prevazuti in contract. Aveam anexa, care era bugetul, si bugetul avea toate cheltuielile prevazute. Ca am facut acea rocada si am bagat cheltuielile de productie, ca am avut de unde, dar daca nu as fi avut alte cheltuieli eligibile pe care sa le bag in locul alora de chirie ma impuscam de 80.000 de Euro!", ne-a spus directorul.
Piesa "Pescarusul" de Cehov in regia lui Andrei Serban, care a avut recent premiera la Sibiu, a demarat productia in 2006. "E adevarat ca Pescarusul lui Serban l-am terminat la 1 august 2006 si asta era un proiect de trei miliarde. Va dati seama ca am luat de unde am putut, ca Serban nu punea spectacolul daca eu nu-i dadeam banul. Onorariul integral al lui Serban a fost platit de mine", ne-a declarat Constantin Chiriac. Onorariul platit lui Andrei Serban in iunie 2006 a fost recuperat de Constantin Chiriac la decontarile facute de catre MCC abia pe 28 decembrie 2006! "Eu mi-am amanetat de trei ori casa de-a lungul timpului ca sa fac Festivalulul International de Teatru de la Sibiu", a mai adaugat initiatorul programului Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007.
Comisarul Sergiu Nistor acuzat de rea-credinta
Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu a semnat contractul MCC abia in noiembrie anul trecut. Un contract, cum a scris si ZIUA la vremea respectiva, ce avea o clauza anticonstitutionala, "de moralitate".
Prin aceasta li se impunea celor ce vor primi bani publici interdictia formularii oricarei opinii critice si atitudini publice in media fata de finantatori. Muzeul ASTRA a semnat in cele din urma contractul fara aceasta prevedere, dar nesupunerea a fost pedepsita cu nefinantarea a trei proiecte derulate in 2006.
Muzeul ASTRA din Sibiu a trimis in repetate randuri adrese ministerului in care dezvaluia situatia dramatica a decontarilor pentru trei proiecte. Comisarul pentru programul Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007, Sergiu Nistor, a raspuns "operatorului cultural" din Sibiu, la 19 decembrie 2006, cu cateva zile inainte de incheierea anului bugetar. Practic scrisoarea lui Sergiu Nistor ia act de solicitarile muzeului sibian, dar nu da nici un fel de solutie de rezolvare a decontarii celor 111.600 RON. Sergiu Nistor ii informeaza pe cei de la ASTRA Sibiu ca exista un protocol din 26.07.2006 intre MCC si autoritatile locale conform caruia proiectele institutiilor publice aflate in subordinea acestor autoritati locale vor fi finantate in cursul anului 2007 din bugetul local. Nimic despre decontarea pentru proiecte realizate in 2006 si care trebuiau finantate exclusiv de catre MCC.
La 27 decembrie 2006, directorul general al Muzeului ASTRA, Corneliu Bucur, a trimis o scrisoare lamuritoare comisarului Sergiu Nistor. "V-am informat ca proiectele Etno Tehno Parc si Mobilier pictat transilvanean nu pot fi finalizate pana la sfarsitul anului in curs (2006 - n.r.), cu depunerea decontului la data de 30.11.2006, in conditiile in care ati acceptat obiectiunile noastre la contractele de finantare doar la data de 14.11.2006. V-am solicitat, de asemenea, acordul pentru depunerea decontului pentru proiectul Tezaure Umane Vii la data de 10.12.2006, in loc de data de 30.11.2006. Raspunsul la adresele noastre l-am primit dupa trecerea a mai mult de o luna, cand, este evident, nu se mai poate face nimic in sensul decontarii partiale a celor trei proiecte, context in care este evidenta reaua-credinta in intarzierea raspunsului Dvs. la aceste adrese. La data de 03.11.2006, prin Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, v-am retransmis contractele de finantare a tuturor proiectelor institutiei noastre, incluse in programul Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007, in forma agreata de catre Dvs., semnandu-le cu obiectiunile referitoare la clauza prevazuta la art. 10.2.14 ( "Clauza morala" - n.r.). Acceptarea obiectiunilor noastre de catre Dvs., la data de 14.11.2006, marcheaza momentul de la care contractele pot produce efecte juridice. Cu toate acestea, s-a intarziat din rea-vointa si semnarea contractelor, neprimindu-le (semnate de catre Dvs.) nici pana in ziua de astazi", se arata in scrisoarea lui Bucur.
Directorul general al Muzeului ASTRA a solicitat si reportarea banilor din 2006 pentru cele trei proiecte ce se deruleaza in 2007 si care, fara finantare, sunt pe cale de a fi compromise. Sergiu Nistor nu a dat insa nici un raspuns.
Marile hibe ale finantarii proiectelor culturale
MCC a anuntat public lista proiectelor culturale pentru Sibiu-2007 care au primit finantare in 2006. 29 de proiecte au fost finantate cu suma totala de 3.305.800 RON. Ce nu mediatizeaza MCC sunt conditiile de contractare si decont ale proiectelor selectate. Aceleasi mari hibe cu care se confrunta sustinerea de la bugetul de stat a proiectului cultural sunt de cercetat si in derularea programului Sibiu-2007: comisii de selectie care habar n-au ce a fost selectat si in ce conditii; criterii si mecanisme de selectie si bugetare neclare si netransparente; semnarea contractelor la sfarsitul anului bugetar; schimbarea unor conditii de decontare si a unor criterii de eligibilitate in timpul desfasurarii contractului si a proiectului; lipsa unui avans care sa sustina nu doar pe hartie proiectul cultural si care sa nu oblige la fel de fel de improvizatii financiare; decontarea pe ultima suta de metri a anului in conditii umilitoare pentru operatorii culturali. Toate aceste hibe despre care s-a tot vorbit in 2006 au fost vopsite de catre oficialii MCC cu deziderate si modele europene. Un proiect selectat primeste un avans de 70-80 % in finantarile europene, pe cand la noi abia dupa ce-l ai poti spera la recuperararea banilor.
Critici pentru coordonarea de la centru
Operatorii culturali si autoritatile locale din Sibiu au privit si privesc cu ochi rai coordonarea proiectului de la centru, printr-o structura guvernamentala, special creata pentru Sibiu-2007. In practica organizarii unei capitale europene a culturii, banii, de la bugetul national ori european, merg exlusiv la o organizatie nonguvernamentala special creata de autoritatile locale si societatea civila a orasului desemnat. Oficialitatile de la Luxembourg au criticat de mai multe ori struto-camila organizarii de la centru a programului Sibiu 2007. La Pecs, in Ungaria, care va fi Capitala Europeana a Culturii in 2010, banii merg exclusiv la autoritatile si operatorii culturali locali.
Raspunsul lui Nistor
ZIUA i-a trimis comisarului Sergiu Nistor mai multe intrebari referitoare la acuzatiile care ii sunt aduse si la situatia programului "Sibiu - 2007 Capitala Europeana a Culturii". Dupa ceva timp am raspunsul lui Nistor prin intermediul unui email. Comisarul a precizat ca "nu exista nici o plangere inregistrata la noi din partea Directiei Teatrului "Radu Stanca"; nu exista nici o declaratie oficiala a vreunei personalitati politice din Luxemburg referitoare la problema ridicata la pct. 3. Ministerul Culturii si Cultelor nu a primit asa ceva". "In ce priveste decontul pentru cele trei proiecte ale CNM ASTRA mentionate, este de spus ca a deconta inseamna a avea un contract. Pentru cele trei proiecte nu avem contract semnat cu CNM Astra", a mai precizat Sergiu Nistor. ZIUA a incercat sa afle si parerea ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, despre ceea ce se intampla cu programul Sibiu 2007.
I-am trimis mai multe intrebari dar nu am primit nici un raspuns.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.