Seful Fatah, presedintele palestinian Mahmud Abbas, si liderul Hamas, Khaled Meshaal, s-au intilnit pe teren neutru, in Siria, pentru prima data de cind Hamas a cistigat alegerile anul trecut.

Cei doi urmau sa se puna de acord asupra formarii unui asa-numit guvern de unitate nationala, despre care se vorbeste inca din toamna si care a adus Fatah si Hamas la masa discutiilor, numai ca sa le desparta din nou. Semnele au fost proaste de la inceput, de vreme ce intilnirea a fost anulata, apoi restabilita, de mai multe ori in 12 ore. Abbas si Meshaal au spus ca discutiile au fost fructuoase, desi lipsite de o concluzie, si ca neintelegerile vor fi rezolvate prin dialog.

Strada dezminte

Intre timp, in strada, lupta pentru putere dintre Fatah si Hamas se traduce in gloante. In Fisia Gaza ciocnirile dintre militiile celor doua miscari seamana tot mai mult cu un razboi civil. Hamas a cistigat alegerile, dar nu poate guverna fara fondurile internationale, blocate de teama ca banii ar putea fi folositi pentru arme. Fatah a pierdut alegerile, dar are sustinerea comunitatii internationale, care vede in Mahmud Abbas singurul partener palestinian de dialog.