Nu numai palestinienii au asteptat cu interes aceasta intalnire, ci si toti factorii politici, guvernamentali sau nu, din Orientul Mijlociu si dincolo de aceasta zona. Vointa de putere a celor doua principale miscari politice palestiniene, Fatah si H
Nu numai palestinienii au asteptat cu interes aceasta intalnire, ci si toti factorii politici, guvernamentali sau nu, din Orientul Mijlociu si dincolo de aceasta zona. Vointa de putere a celor doua principale miscari politice palestiniene, Fatah si Hamas, s-a exprimat adesea in ultima vreme prin violente acrosaje sangeroase. Abu Mazen a plecat la Damasc cu speranta ca presedintele sirian Bashar Assad, gazda generoasa a lui Mashal, il va convinge pe acesta sa renunte le corsetul ideologic si sa fie de acord cu un guvern de uniune nationala, prim pas catre iesirea din izolarea politica si economica in care se zbate entitatea palestineana.
Ambii conducatori palestinieni au respins ideea infiintarii unui stat palestinian cu granite provizorii si au fost de acord cu incetarea ciocnirilor sangeroase dintre fractiunile palestiniene. "Sangele palestinian este tabu" - au convenit cei doi inalti responsabili palestinieni. In cursul intalnirii s-a discutat si despre accedarea responsabililor Hamas in forurile conducatoare ale PLO (Frontul de Eliberare a Palestinei), organizatia care cuprinde laolalta toate formatiile politice si militante palestiniene.
Condoleezza Rice si-a incheiat maratonul diplomatic in Orientul Mijlociu cu o Conferinta de presa la care au fost invitati doar corespondentii de presa americani care au insotit-o. "Este important sa se dea startul in convorbiri neformale privind viitorul stat palestinian, a declarat Condoleezza. Ideea a fost a lui Abu Mazen, si o consider o idee buna."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.