In perioada 21-28 ianuarie 2007, in premiera, Romania marcheaza Saptamana Europeana de preventie a Cancerului de Col Uterin (cervical) - prima initiativa de sanatate publica paneuropeana, destinata sa ofere o mai buna intelegere a acestei afectiuni.
In perioada 21-28 ianuarie 2007, in premiera, Romania marcheaza Saptamana Europeana de preventie a Cancerului de Col Uterin (cervical) - prima initiativa de sanatate publica paneuropeana, destinata sa ofere o mai buna intelegere a acestei afectiuni. Pentru Romania, datele statistice sunt ingrijoratoare, tara noastra pastrand in continuare locul intai in ceea ce priveste mortalitatea din cauza cancerului cervical, desi un simplu test Babes-Papanicolau poate conduce la diagnosticarea bolii si ofera sanse mari de tratare. Potrivit Centrului National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informational si Informatic in Domeniul Sanatatii Bucuresti, in 2003 s-au raportat peste 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, in 2004 numarul a crescut, in anii mentionati fiind inregistrate aproape 2.000 de decese. In Europa, la fiecare 18 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin; iar 60.000 de femei sunt diagnosticate anual cu aceasta boala. Si pentru ca, acest cancer este produs de infectia cu virusul HPV (papiloma virus uman), tulpinile oncogene, fiecare femeie activa sexual este expusa riscului de contaminare. Cancerul de col uterin nu este ereditar, specialistii stabilind ca, doar 15 dintre cele peste 100 de tipuri de HPV pot conduce la cancer cervical. Se estimeaza ca 50-80% dintre femei se vor infecta cu HPV in decursul vietii lor, iar 50% se vor infecta cu un tip de HPV care este potential cauzator de cancer. Frotiul cervical sau testul Babes-Papanicolau a fost introdus in 1943, celule recoltate pentru aceasta analiza putand fi prelevate in cursul unui examen ginecologic de rutina.
In cadrul Campaniei a fost pus la dispozitia femeilor, pentru informare, o adresa de Internet: www.saptamanacanceruluidecoluterin.com, site apartinand si fiind administrat de GlaxoSmithKline, sponsor de paltina al campaniei, la nivel mondial.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.