Basescu vrea anticipate, nu un guvern minoritar liberal capabil sa supravietuiasca pana la finalul mandatului. Or, in acest moment este limpede ca democratii nu pot forta alegeri inainte de termen. Si atunci de ce sa lase puterea? Ce-ar avea de casti
Basescu vrea anticipate, nu un guvern minoritar liberal capabil sa supravietuiasca pana la finalul mandatului. Or, in acest moment este limpede ca democratii nu pot forta alegeri inainte de termen. Si atunci de ce sa lase puterea? Ce-ar avea de castigat, cand sunt atat de versati in arta de a participa la guvernare cu aerul ca se afla in opozitie? Basescu stie lectia perfect, a exersat-o cu mare succes in perioada 1996-2000, din interiorul Conventiei Democrate. Din 2005, o aplica din nou, cu entuziasm, in Alianta DA.
Riposta liberalilor a fost extrem de slaba. Pana acum. Fiindca, paradoxal, presedintele le-a facut un mare serviciu declansand actiunea "biletelul". Le-a demonstrat ca Guvernul Tariceanu este mult mai solid decat si-ar fi imaginat cineva. Desigur, nu este meritul premierului, ci rezultatul algoritmului parlamentar. PNL-ul nu este nevoit sa incheie aliante nedemne cu PSD-ul pentru a supravietui la putere. Pur si simplu, social-democratii nu-si pot permite sa se prezinte prea curand la urne. Ar risca sa piarda jumatate din scaunele pe care le ocupa acum in Senat si in Camera Deputatilor. Asa ca, deocamdata, se vor feri de motiunile de cenzura ca dracul de tamaie. Indiferent ce-ar face Tariceanu. Declaratiile belicoase ale liderilor PSD sunt doar gargara. Mimeaza opozitia, dar vor sustine Guvernul. PD-ul face exact pe dos. S-ar putea, insa, ca democratilor lui Traian Boc sa nu le mai mearga ca pana acum.
Intelegand ca sunt (vorba lui Nastase) "condamnati la guvernare", liberalii au inceput sa contra-atace. Demiterea lui Sebastian Bodu din fruntea ANAF a fost un semnal clar ca jocul de-a opozitia nu va mai fi tolerat in sanul Executivului. PD-ul trebuie sa se decida in care tabara vrea sa stea. PNL-ul nu se mai teme de confruntare. Si are munitie destula. Basescu si-a tot consumat-o pe a lui.
Pentru prima data in doi ani, situatia s-a intors in favoarea liberalilor. Democratii sunt acum cei cu spatele la zid. Dupa ce au fost obligati sa infiereze tertipurile premierului, se vad nevoiti sa-si continue colaborarea cu cei pe care i-au acuzat de practici mafiote. Ceea ce, desigur, nu da bine la imaginea de arhangheli ai anticoruptiei. Dar nici sa renunte la atatea ministere-cheie (Justitie, Interne, Aparare etc.) parca nu le da mana. Cu siguranta, nici lui Basescu nu i-ar conveni sa ramana singur, doar cu serviciile secrete, in urmatorii doi ani. Iata de ce nu cred in "dezamagirea" presedintelui. PD-ul nu i-a inselat asteptarile. Dimpotriva.
Disciplinat ca intotdeauna, partidul lui Boc isi asuma postura ingrata de "tradator", pentru a-i permite liderului sau informal sa iasa cu fata curata. Iar Basescu pozeaza in luptator singuratic impotriva "sistemului ticalosit". Un rol care ii este familiar. L-a jucat cu brio la Primaria Capitalei.
Am mai vazut scenariul cu "am vrut, dar nu am fost lasat". Stim si ce urmeaza: "Dati-mi echipa!" I-am dat-o, in Bucuresti. Si ne-am trezit cu un zgarie-nori langa Catedrala Catolica, altele proiectate sa sufoce centrul istoric, cu asfaltari heirupiste in beneficiul clientelei de partid, cu hotia bordurilor si cu tot mai multi soferi obligati sa plateasca bir familiei Udrea-Cocos, pentru parcari inexistente. Prin grija Sulfinei Barbu, o alta PD-ista, provenind din Primaria Capitalei, acum se poate construi si in parcurile publice. Sa poata si Costel Constanda, improprietarit de Basescu, sa-si faca niste blocuri in parcul Bordei. Sa nu stie presedintele nimic despre toate astea? Ba bine ca nu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.