Acuzat din toate partile ca a produs haos pe scena politica, Traian Basescu a iesit luni seara la atac, in cadrul unei emisiuni la televiziunea publica. Se poate spune ca presedintele a schimbat registrul, pentru ca a pus toate tunurile pe Ion Iliescu, in timp ce Tariceanu a scapat relativ usor. Basescu a interpretat initiativa PSD, de a modifica Legea referendumului in sensul reducerii numarului cetatenilor care ar putea sustine inlocuirea din functie a presedintelui, ca pe "o mineriada" orchestrata de Ion Iliescu. Basescu il descrie pe fostul sef al statului ca pe un "specialist in mineriade" care este dornic, "sa mai faca o mineriada, acum, la batranete"." Geoana e manipulat de batrinul edec Ion Iliescu. Daca modificam Legea referendumului suntem in situatia de a pregati o lovitura de stat", a conchis Basescu.

Seres, avertizat din timp

Reluind o parte din acuzatiile la adresa premierului, Basescu a precizat ca, daca nu ar fi existat episodul Udrea, intentiona sa prezinte celebrul bilet scris de Tariceanu in fata Parlamentului. Seful statului n-a renuntat insa la ideea de a se adresa Parlamentului pe tema perpetuarii unor practici pesediste, incriminate vehement in campania electorala.

Presedintele a tinut sa lamureasca si episodul rezolutiei puse pe memoriul ALRO, insistind asupra faptului ca nu exista niciun fel de ironie in mesajul transmis ministrului de atunci al Economiei si Comertului, Codrut Seres. "Considerind ca Guvernul nu a facut ce trebuie, i-am dat un avertisment foarte serios domnului ministru Seres. Daca ar fi tinut cont de el, astazi nu era in ancheta la Parchet. Daca ar fi avut decenta sa tina cont de el. (...) S-ar putea sa fie nevinovat. Dar implicatii exista", a spus presedintele, care a explicat, totodata, ca i-a avertizat intr-o sedinta de guvern pe ministri sa aiba grija cu cine vorbesc la telefon.

"PD a luat o decizie inteleapta"

Totodata, Basescu a tinut sa infirme si informatiile care au circulat in presa privind indicatiile pretioase pe care le-ar fi dat democratilor. "Va garantez ca n-am cerut PD iesirea de la guvernare. Le multumesc ca au luat decizia inteleapta (de a rsmine la guvernare n.r.). E solutia corecta! Le cer si lor, si liberalilor - care se pare ca au dubii - sa nu ma amestece in treburile lor", a spus seful statului, care a precizat ca pentru el nu exista Guvern PNL sau Guvern PD, ci vede Executivul ca pe o institutie.