Comisia Europeana va propune introducerea unei taxe ecologice generale pentru toti posesorii de autovehicule din statele UE. Aceasta ar urma sa inlocuiasca actualele taxe de utilizare a drumurilor sau de prima inmatriculare, practicate in statele membre si va fi calculata pe baza unei metodologii unice in spatiul comunitar, potrivit cotidianului britanic "The Sunday Telegraph".
Executivul European va prezenta propunerea, in aceasta primavara, ministrilor Finantelor din statele membre UE. Potrivit proiectului Comisiei, 25% din valoarea taxei va depinde de nivelul emisiilor de dioxid de carbon ale vehiculului. Metodologia de calcul va fi unica, la nivelul UE, dar autoritatile vor avea posibilitatea sa stabileasca la nivel local rata de impozitare. Comisarul european pentru Fiscalitate, László Kovács, a prezentat intentiile privind taxa ecologica intr-un interviu acordat The Sunday Telegraph, saptamana trecuta. "Ma ingrijoreaza modul in care contribuabilii sunt obligati sa achite taxa de inmatriculare intr-un stat, iar atunci cand se muta intr-o alta tara, poate fi nevoie de achitarea unei a doua taxe de inregistrare. Acest fapt reprezinta dubla impozitare, respectiv o bariera interna existenta pe piata", a declarat Kovacs.
Noua taxa ar putea fi aplicata din 2009
Cel mai probabil, taxa nu va intra in vigoare inainte de 2009, insa ideea introducerii acesteia este sustinuta puternic de membrii Parlamentului European, a precizat oficialul UE. Pe de alta parte, Kovacs a subliniat progresele inregistrate de UE in armonizarea sistemului de impozitare a companiilor. "La momentul actual, nu exista transparenta. Sistemul propus va fi mult mai simplu pentru companii, iar principiile acestuia vor fi o baza de impozitare extinsa, consolidata", a adaugat oficialul european. Planul de armonizare a legislatiei din domeniu este sustinut puternic de zece state, iar alti sapte membri UE sunt in favoarea conceptului, dar au exprimat dubii referitoare la unele detalii. "Sunt foarte concentrat asupra acestui proiect. Voi prezenta o propunere legislativa in acest sens la inceputul anului 2008", a spus Kovacs. Reglementarile ar putea intra in vigoare in anul 2011, daca sunt sustinute de membrii blocului comunitar. Statele vor putea fixa, la nivel local, ratele impozitelor, si vor avea posibilitatea de a ramane in afara mecanismului de intensificare a cooperarii fiscale.