PSD incearca sa obtina maximum de profit de pe urma crizei dintre presedinte si premier, respectiv din interiorul Aliantei. Conducerea partidului a incercat, sambata, sa arate ca este hotarata sa puna capat mandatului de presedinte al lui Traian Base
PSD incearca sa obtina maximum de profit de pe urma crizei dintre presedinte si premier, respectiv din interiorul Aliantei. Conducerea partidului a incercat, sambata, sa arate ca este hotarata sa puna capat mandatului de presedinte al lui Traian Basescu, desi chiar unii dintre lideri au admis ca actiunea de suspendare n-are sorti de izbanda. Pana in acest moment, PSD nu a primit garantii clare de sprijin din partea nici unui partid politic. Cu toate acestea, Mircea Geoana a spus ca PSD va modifica Legea referendumului astfel incat presedintele sa fie demis mult mai usor, a cerut Parchetului si DNA sa se autosesizeze in cazul sefului statului si al premierului si a amenintat ca va informa occidentul despre criza politica din Romania.
Modificarea Legii
"PSD vrea sa modifice Legea referendumului astfel incat presedintele sa poata fi demis cu majoritatea voturilor celor care se prezinta la referendum, care sa fie declarat valabil indiferent de numarul celor care se prezinta la urne", a declarat Mircea Geoana. In acest moment, un referendum este declarat valabil in conditiile in care jumatate plus unul din alegatorii inscrisi pe liste se prezinta la urne. Potrivit lui Geoana, o astfel de prevedere face dificila validarea oricarui referendum, in conditiile in care foarte multi dintre romanii cu drept de vot sunt plecati peste hotare. Social-democratii vor sa introduca modificarea la dezbaterea in Parlament a cererii de reexaminare a Legii referendumului, trimisa de seful statului. In aceste conditii, daca legea este adoptata de Parlament cu aceste amendamente, presedintele Traian Basescu este obligat sa promulge actul normativ.
Autosesizarea Parchetului si DNA
Pesedistii au mai cerut Parchetului ICCJ si DNA sa se autosesizeze in privinta acuzatiilor de coruptie pe care si le-au adus reciproc presedintele si premierul Calin Popescu Tariceanu. Geoana a anuntat ca, daca Parchetul si DNA nu se vor autosesiza, social-democratii vor sesiza organele de ancheta pentru a declansa "neintarziat" cercetari penale in privinta acuzatiilor de coruptie pe care si le-au adus seful statului si primul-ministru. In replica, Ministerul Public a precizat ca nu s-a constituit nici un dosar privind interferente la nivelul institutiilor statului.
Mircea Geoana a mai anuntat ca va transmite, luni, tuturor liderilor politici occidentali "o informare detaliata" privind situatia politica din Romania. Presedintele PSD a precizat ca liderii partidului au stabilit formarea unui comitet de juristi care trebuie ca, intr-o saptamana, sa finalizeze sesizarea catre Curtea Constitutionala in privinta demersului de suspendare. De asemenea, PSD a decis si formarea unui colectiv pentru redactarea unei motiuni de cenzura.
Criza tensioneaza PSD
Sedinta de sambata a Comitetului executiv a fost una extrem de tensionata din cauza informatiilor aparute in presa privind posibilele negocieri care au avut loc intre Grupul de la Cluj si secretarul general al PD Vasile Blaga in vederea sustinerii unui guvern minoritar PD sau intrarii la guvernare a PSD. Cel care a ridicat problema a fost liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, care i-a reprosat lui Ioan Rus ca "pactizeaza cu dusmanii la fel cum a procedat si impotriva sa impreuna cu Adrian Nastase (fost premier) inainte ca cei din actuala putere s-o faca". Imediat, Geoana a sarit in apararea lui Rus si a pus informatiile din presa pe seama unei intoxicari si i-a avertizat pe pesedisti sa nu mai dea crezare unor astfel de speculatii. Ioan Rus si Vasile Dancu au negat si ei zvonurile din presa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.