Generalul Nicolae Plesita, fostul sef al Departamentului de Informatii Externe (DIE), se afla foarte aproape de boxa acuzatilor, in dosarul in care este invinuit pentru complicitate la asasinatele executate de Carlos Sacalul. Incercand sa evite acest lucru, Plesita refuza sa se supuna expertizei psihiatrice, ultima etapa inaintea trimiterii sale in judecata. Din acest motiv, procurorii militari au in vedere emiterea unui mandat de aducere si de internare a lui Plesita pentru efectuarea expertizei psihiatrice. Potrivit unor surse judiciare, fostul sef al DIE mai are la dispozitie o saptamana pentru a face de bunavoie expertiza.
Rechizitoriul Sacalului la dosarul lui Plesita
Evaluarea psihiatrica este ultimul act care le mai trebuie procurorilor condusi de generalul Dan Voinea inainte ca fostul sef al DIE sa fie deferit instantei de judecata. Anchetatorii au primit si rechizitoriul prin care teroristul Carlos Sacalul a fost deferit Justitiei franceze si condamnat la detentie pe viata. Actele au fost solicitate de procurorii romani in urma cu un an si jumatate. Cu toate acestea, pentru ca Ilici Ramirez Sanchez, alias Carlos Sacalul, a facut obiectul unor alte cercetari in Franta, demersurile au fost intarziate. Autoritatile judiciare romane au transmis, la randul lor, magistratilor francezi informatii referitoare la activitatea lui Carlos ca urmare a angajarii acestuia de catre fosta Securitate. Dupa incheierea procesului teroristului, autoritatile din Franta au comunicat date importante pentru continuarea anchetei de la Bucuresti, in dosarul in care este invinuit generalul Plesita.
Contactul teroristului
Primele cercetari in privinta legaturilor lui Carlos cu Securitatea romana au inceput in 1990, in baza unui raport facut de un fost colonel in cadrul DIE si a plangerii scriitorului Paul Goma. Astfel, generalul in rezerva Nicolae Plesita, seful Departamentului de Informatii Externe al fostei Securitati, a fost pus sub acuzare, pentru complicitate la asasinatele executate de Carlos Sacalul. Plesita ar fi fost una dintre persoanele de contact ale lui Carlos in Romania comunista. Ceausescu i-ar fi comandat lui Carlos mai multe atentate, pentru care a varsat in conturile teroristului sume de ordinul milioanelor de dolari.
Atentatul de la "Europa Libera"
Printre actiunile lui Carlos s-a numarat si atentatul cu bomba din 28 februarie 1981, de la postul de radio "Europa Libera" din München, cand, dintr-o eroare, in loc sa fie distruse birourile sectiei romane, au fost distruse cele ale sectiei cehe. Atunci au fost ranite opt persoane, dintre care trei grav. In actele de la Bucuresti exista probe care sustin faptul ca atentatul de la Munchen a fost facut la comanda lui Nicolae Ceausescu, care vroia lichidarea redactorului sef al sectiei romane, Emil Georgescu. Cu o seara inaintea atentatului, cand Georgescu isi plimba cainele, a observat ca este urmarit, iar in cursul noptii a primit telefoane de amenintare. Aceste fapte l-au determinat sa nu se duca a doua zi la radio.
Redactorul-sef a fost insa injunghiat mortal, la 28 iulie 1981, la Haar, in apropiere de München, in urma actiunii "Haiducu", comandata de Securitate. Carlos i-a "ratat" insa pe fostul ministru de Interne Nicolae Penescu si pe scriitorul Paul Goma. Celor doi le fusesera expediate, din Spania, colete postale continand explozibili, cu mentiunea ca sunt volume ale fostului lider al Kremlinului, Nichita Hrusciov.