Continentele de astazi se vor uni in 250 de milioane de ani intr-un supercontinent, numit Pangea Ultima.

Geografia Pamintului se modifica incet, dar sigur, iar in milioanele de ani care urmeaza, Planeta va avea o cu totul alta harta, cre
Continentele de astazi se vor uni in 250 de milioane de ani intr-un supercontinent, numit Pangea Ultima.

Geografia Pamintului se modifica incet, dar sigur, iar in milioanele de ani care urmeaza, Planeta va avea o cu totul alta harta, crede Christopher Scotese, geolog la Universitatea din Texas. Prima schimbare semnificativa va fi inchiderea Marii Mediterane si miscarea Australiei spre nord in urmatorii 25-75 de milioane de ani, continent care se va apropia de Asia. Si Antartica se indreapta spre nord, dispensindu-se treptat de calota de gheata, iar peste 50 de milioane de ani se va afla intre Madagascar si Indonezia.

Oceanul Indian va deveni mare. Peste 200 de milioane de ani, in urma celei mai mari schimbari tectonice din toate timpurile, Newfoundland va izbi Africa, iar Brazilia se va lipi de Africa de Sud, ajungindu-se in final la supercontinentul Pangea Ultima, de care vorbeste geologul american. (D.L.)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.