E greu cind imiti pe cineva, e ciudat cind cineva te imita, dar cel mai greu si mai ciudat e cind te vezi cu persoana fata in fata. Cel mai bine stiu acest lucru Iliescu si Gretcu sau O’Reilly si Colbert.

Bill O’Reilly este gazda celui mai urmarit program de stiri de pe cablu din America. Emisiunea "No-Spin Zone", difuzata de canalul Fox News, are un public fidel si datorita lui O’Reilly, conservator pina in maduva oaselor. Desi autodeclarat independent, prezentatorul a fost descoperit ca republican cu acte in regula in 2000, moment in care a renuntat la partidul lui George Bush si si-a oficializat independenta, dupa legile in vigoare. Felul sau de a-l apara pina in pinzele albe pe presedintele Americii este bine cunoscut. De cele mai multe ori exagerat, O’Reilly critica pe oricine are o parere diferita si infiereaza ziare precum "New York Times" sau canale de televiziune ca NBC pentru ca sint prea liberale si au un punct de vedere care dauneaza Americii.

Stephen Colbert este, la rindul lui, un astfel de prezentator, cu maniere si idei asemanatoare. Diferenta este ca emisiunea lui Colbert, "The Colbert Report", este o parodie totala la adresa lui Bill O’Reilly in special si a Fox News in general. Transmisa de postul de umor Comedy Central, emisiunea este un proiect al lui Colbert si al lui Jon Stewart, prezentatorul programului de satira politica "The Daily Show". Difuzat imediat dupa "Daily Show", "The Report" aduce o noua viziune asupra lucrurilor, viziunea "patriotilor", referindu-se la recenta victorie a democratilor ca la o victorie a "teroristilor" si propunind masuri absurde precum inrolarea intregii Americi in armata pentru a lupta in Irak.

Personajul Colbert este construit la fel de bine ca un rol in film, cu fobii, slabiciuni si dorinte ascunse.

Desi au mai existat contre in trecut, Colbert si O’Reilly nu s-au intilnit oficial niciodata. Saptamina trecuta, fiecare dintre cei doi a aparut in emisiunea celuilalt. Desi Fox News si Comedy Central nu sint detinute de aceeasi companie, miscarea a fost un plus de imagine pentru amindoi, O’Reilly promovindu-si si cea mai recenta carte, "Culture Warrior". Vizita lui Colbert in "No-Spin Zone" a fost lipsita de incidente, gazda punindu-i intrebari pe bine cunoscutul ton ridicat. Atunci cind O’Reilly i-a intors vizita, Colbert avea pus in studio un banner cu "Misiune indeplinita" si pentru prima data in cele 201 editii ale show-ului, invitatul a fost cel care s-a deplasat la masa de interviu, primind astfel aplauzele in locul gazdei.

Gretcu, un altfel de Iliescu

Pe plaiurile mioritice, umorul politic are putini adepti si si mai putini profesionisti. Sint programe de televiziune destinate politicii, dar exista un numar mic de persoane care si-ar dedica o mare parte din cariera imitind, parodiind sau pur si simplu copiind vreo figura politica importanta din Romania. Una dintre aceste persoane este Cristian Gretcu, membru al grupului Divertis, faimos pentru interpretarea rolului Ion Iliescu. Desi exista o diferenta clara dintre tipul de parodie adoptat de Gretcu si cel al lui Colbert, fiecare bazindu-se pe trasaturi diferite, fizice sau morale, paralela este indreptatita atit timp cit domeniul "luarii peste picior" este dezvoltat diferit in cele doua tari. Gretcu, numit uneori "Iliescu de la Divertis", l-a "jucat" pe fostul presedinte al tarii, de la inceputul anilor ’90, si a avut ocazia sa-l intilneasca de citeva ori. Prima data a fost la Balul "Academiei Catavencu", unde nu au reusit insa sa vorbeasca, mai apoi la o decernare a premiilor "VIP", iar cel mai recent la o serata organizata la Cotroceni in februarie 2003, unde cei doi au prezentat impreuna. Ion Iliescu nu a aparut inca la nici un spectacol Divertis.