Am avut dreptate cand am scris referindu-ma mai demult la Basescu - "cine sapa groapa altuia, cade singur in ea". Nu era o metafora, ci presentimentul ca actualul presedinte nu este un politician de valoare, capabil sa construiasca institutii (coalit
Am avut dreptate cand am scris referindu-ma mai demult la Basescu - "cine sapa groapa altuia, cade singur in ea". Nu era o metafora, ci presentimentul ca actualul presedinte nu este un politician de valoare, capabil sa construiasca institutii (coalitia este o institutie democratica), capabil de consens (este un politician valoros cel care obtine consensul chiar cu forte sau politicieni pe care nu ii agreeaza). Basescu este un presedinte improvizat, ceea ce ne arata nivelul sau de dilentantism. Raman marile sale calitati, dar la ce-i mai folosesc cand vine vorba sa ramana in istorie ca o figura nedemna, un intrigant si un sforar de duzina? Basescu se confrunta cu posibilitatea de a fi suspendat din functie, tocmai la initiativa PSD-ului, forta aparent doborata dupa stralucita victorie din 2004. Au trecut doar doi ani din cei cinci cat are mandatul, iar inamicii lui Basescu folosesc mijloacele constitutionale pentru a-l da jos. Nu mai este nevoie de mineriade pentru ca "monstruoasa coalitie" PSD-PRM sa incerce invalidarea optiunii electorale.
Dominat de ura impotriva lui Tariceanu, lovind mereu in PNL, Basescu si complicii sai abominabili (din presa, organizatii NG, politica, chiar PNL) au reusit sa readuca PSD-ul in ipostaza de singurul "partid mare" din Romania, care face jocurile. PNL are multe pacate, ca si PD-ul sau UDMR-ul, dar toate trei la un loc palesc pe langa nocivitatea reprezentata de linia FSN-PSD in politica autohtona. Daca statutul sau moral a suferit mutatii semnificative prin asumarea responsabilitatii prezidentiale, el trebuia sa-si ajute partenerii sa se ridice la acelasi nivel sau sa le creasca nivelul de compatibilitate.
Politician de o inteligenta speculativa iesita din comun, lui Basescu ii lipseste intelepciunea, calitatea cheie pentru marii politicieni din istoria lumii si a natiunii noastre. Inconjurat de smecheri sau de intelectuali cu larg orizont cultural, dar semidocti in politica, Basescu nu a inteles nocivitatea jocului politic pe care l-a practicat. Desi a vorbit cu indreptatire de PUR (devenit PC) drept "solutia imorala" din coalitia instalata tot ca urmare a manevrelor sale, Basescu poate sa ramana el insusi in istorie ca "solutia imorala prezidentiala." Intr-un fel, a avut chiar el aceasta intuitie, cand ii spunea adversarului sau "Adrian" de ironia faptului ca "in finala" se confrunta tot doi fosti comunisti. Desi dosarul informativ al lui Basescu s-ar putea sa apara integral cand el nu va mai fi presedinte, deja elementul compromitator din cariera sa nu mai este ceea ce ne ascunde, ci politica pe care o duce pe fata.
Intregul joc politic al lui Basescu, in care s-a folosit de Stolojan, Udrea, Macovei si Boc, arata un inalt grad de premeditare si corelare, dar o ignoranta completa cu privire la efectele imprevizibile si consecintele incontrolabile care intervin in complexa si sofisticata viata politica moderna. Conspiratia lui Basescu a esuat, mai ales pentru ca el a practicat doar o jumatate din politica (in acest sens, este semipolitician) - conflictul. Nu a jucat cartea consensului, pentru ca nu o intelege. Nu o intelege, plateste. Chiar daca la un eventual referendum "boborul" va decide sa nu fie suspendat Basescu, nu stiu daca presedintele a invatat ceva din raul pe care si l-a facut lui insusi, dar mai ales din raul imens pe care l-a facut acestei natiuni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.