Ieri dimineata, in jurul orei 10, atleta Maria Cioncan a incetat din viata intr-un accident rutier petrecut in Bulgaria, la 20 km de Plevna. Maria, care venea dintr-un cantonament efectuat in Grecia, conducea o Skoda Fabia, proprietate personala,
Ieri dimineata, in jurul orei 10, atleta Maria Cioncan a incetat din viata intr-un accident rutier petrecut in Bulgaria, la 20 km de Plevna. Maria, care venea dintr-un cantonament efectuat in Grecia, conducea o Skoda Fabia, proprietate personala, in momentul in care a derapat si s-a izbit violent de un copac, decedand pe loc. In aceeasi masina se afla si maseurul Ion Bogdan Lungu, ranit grav la cap, in timp ce antrenorul Stefan Beregszaszy, cu sparing-partnerul Mihai Kunda se gaseau intr-un alt automobil care nu a fost implicat in accident.
Medaliata cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atena, Maria Cioncan se indrepta spre tara pentru ultimele pregatiri in vederea participarii la un Grand Prix IAAF de sala, de la Moscova. In apropiere de Plevna, langa satul Gorni Dabnik, Maria a intrat intr-un derapaj si a ajuns intr-un copac de pe sensul opus de mers, decedand cateva secunde mai tarziu in bratele antrenorului Stefan Beregszaszy, care a vazut accidentul in oglinda retrovizoare a masinii sale. Ca un blestem, cumplita tragedie din Bulgaria a avut loc la exact doi ani de cand sportul romanesc il pierdea pe Toni Alexe, capitanul nationalei de baschet, in conditii similare in apropiere de Sinaia. Conform politiei bulgare, a fost demarata o ancheta pentru a se stabili cauzele accidentului, urmand sa se efectueze si o expertiza tehnica a masinii, mai ales ca tragedia s-a produs in conditii bizare, soseaua fiind dreapta si uscata. Dupa primele cercetari, se pare ca atleta a pierdut controlul masinii, dupa ce a incercat sa evite un obstacol.
La putin timp de la aflarea cumplitei vesti, presedintele ANS, Octavian Belu, a declarat ca decesul Mariei Cioncan reprezinta o mare tragedie pentru performanta tricolora. "Este o mare tragedie pentru sportul romanesc, pentru noi toti. Nu stiu amanunte. Cu siguranta se va derula o ancheta. Am inteles ca au fost doua masini in care se aflau antrenorul ei, masorul si alte persoane. Accidentul a avut loc la 20 de kilometri de Plevna. Nu sunt foarte clare amanuntele legate de accident si de cauze", a precizat Belu. Totodata, presedintele ANS a spus ca va demara o ancheta in acest caz si va solicita federatiilor nationale sa asigure conditii de transport sportivilor spre locurile de cantonament. "De ce conducea masina personala? De ce nu mergea cu un mijloc de transport pus la dispozitie de federatie? Vreau ca pe viitor sa evitam astfel de dileme", a adaugat Belu. La randul sau, secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, si-a exprimat regretul in legatura cu decesul sportivei: "Ce pot sa spun? Este o tragedie, o nenorocire. Tot la 21 ianuarie l-am pierdut si pe Toni Alexe. Erau copii tineri care nu meritau o astfel de soarta", Marcel Popescu, comandantul CS Dinamo, club la care era legitimata Maria Cioncan din 2005, a marturisit ca moartea atletei reprezinta o tragedie nu doar pentru Dinamo, ci pentru tot sportul romanesc. "Este groaznic si nemeritat, mai ales pentru ea, care s-a luptat cu atatea neajunsuri in viata. Am inteles ca venea dintr-un cantonament. Nu stiu de ce se afla la volan, dar sunt convins ca nu a obligat-o nimeni sa conduca", a spus Popescu. Pe de alta parte, vicele aceleiasi grupari, Eugen Colita, ne-a spus la putin timp dupa tragedie ca ros-albii sunt decisi sa organizeze o ceremonie de inhumare cu onoruri militare. (Cristina VLADU)
Maria Cioncan s-a nascut in data de 19 iunie 1977, in localitatea Maieru din judetul Bistrita Nasaud, locul unde a vazut lumina zilei si marele scriitor Liviu Rebreanu. Cunoscuta ca alergatoare de distante medii, Maria a obtinut cel mai bun rezultat la JO de la Atena, unde a produs una dintre cele mai mari surprize ale competitiei, cucerind medalia de bronz la 1500 m, cu un record personal de 3:58,30. In cursa olimpica de 800 m (1:59,44), regretata atleta a sosit a saptea. Cioncan a mai avut in palmares un loc 11 la 3000 m, la Europenele indoor din 2002, pozitia a noua la 1500 m, la CM de la Paris, din 2003. In 2005 a suferit numeroase accidentari care au tinut-o pe tusa o perioada mai lunga. In sezonul trecut de sala, atleta legitimata la CS Dinamo devenea lider national la 800 m si 1500 m.
Ultima suflare in bratele antrenorului
Stefan Beregszaszy Aflat in stare de soc din cauza tragediei, antrenorul Stefan Beregszaszy (foto) a incercat sa redea filmul accidentului, sustinand ca in aceeasi masina cu Maria Cioncan se mai afla maseurul acesteia, care a fost grav ranit la cap in urma impactului. "Eram in masina mea cu colegul de antrenament al Mariei. Ea era in masina din spate cu maseurul. Am oprit la o statie Shell, am stat vreo jumatate de ora, am baut un suc, am povestit, si am zis ca ajungem la Giurgiu, unde eram asteptati. Am plecat si dupa vreo 500 de metri ma uitam in oglinda retrovizoare. Am inceput sa tip cand am vazut ce se intampla. A facut un viraj putin dreapta si pe urma stanga, a traversat strada si s-a oprit direct in pom. Am oprit masina, am intors si intr-un minut am fost la locul accidentului. Airbagurile erau deschise, maseurul era lovit la cap si pe ea abia am scos-o din scaun. A mai rasuflat o data si a murit! A venit in jumatate de ora salvarea, fara nici un fel de resuscitare. Au lasat-o si dupa o ora a venit alta masina care a dus-o la morga", a spus antrenorul, adaugand ca trupul neinsufletit al atletei a fost transportat la morga din Plevna, de unde urmeaza sa fie ridicat azi. (T. RIST)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.