Va sa zica, Sebastian Bodu a fost zburat din Executiv pentru faptul ca si-a permis sa-si critice ministrul, pe Sebastian Vladescu, in mod public, intr-un ziar editat la Bucuresti. In timp ce Monica Macovei, care ataca chiar in substanta sa guvernarea
Va sa zica, Sebastian Bodu a fost zburat din Executiv pentru faptul ca si-a permis sa-si critice ministrul, pe Sebastian Vladescu, in mod public, intr-un ziar editat la Bucuresti. In timp ce Monica Macovei, care ataca chiar in substanta sa guvernarea, in general si pe primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, in special, isi pastreaza bine mersi portofoliul Justitiei. Pentru unul ciuma, pentru altul muma. Este corect? Care sa fie oare substratul acestei stranii lipse de reactie in cazul lui Macovei? Putem oare presupune ca Tariceanu pregateste pe indelete o noua lovitura contra PD?
Ofensa pe care Sebastian Bodu i-a adus-o celuilalt Sebastian, Vladescu, permitandu-si sa-l contrazica pe superiorul sau in grad, este probabil doar fata vazuta a iceberg-ului. E greu de presupus ca simpla indisciplina a lui Bodu, care a acordat un interviu critic la adresa sefului sau unui cotidian central, a fost de natura sa determine caderea asupra capului sau a sabiei lui Damocles, manuita acum ceva mai ferm de catre premierul Tariceanu. Probabil, in spate se mai afla ceva. Insasi esenta nemultumirii. Cu ce se indeletnicea Bodu in interiorul aparatului Finantelor? El coordona o vasta activitate de control. Si, asa cum deja devine evident pentru toata lumea, Partidul Democrat, pe algoritmul caruia a ajuns Bodu in functie, se pricepe de minune - si nu numai sub actuala guvernare - sa faca, pe tacute, dar temeinic, jocul grupurilor de interese ale acestui partid, lovind nu numai in reprezentantii opozitiei, ci si, sau mai ales, ai partenerilor de guvernare. Prin urmare, pot lansa, cu titlu nu numai de presupunere, ipoteza ca masinaria aflata sub cheita Bodu i-a controlat la sange pe liberali si firmele care graviteaza in jurul acestui partid. Iar interviul cu pricina nu a facut decat sa umple paharul.
Dar Monica Macovei? Cel putin aparent, ea este mult mai vinovata. Criticile ei nu s-au plasat la nivelul contestarii unei initiative guvernamentale, ci ea a atacat in plin Guvernul, pe insusi primul-ministru, acuzandu-l ca, pana la aderarea in Uniunea Europeana, nu a facut decat sa mimeze o ofensiva impotriva coruptiei. Ca, in realitate, premierul este un fel de protector al celor care il jefuiesc pe contribuabil. Iar criticile ei virulente au fost lansate, prin intermediul presei straine, nu in ciorba de pe malul Dambovitei, ci pe intreg mapamondul. Mai mult, Macovei a inselat Guvernul, punandu-i intr-o situatie cu totul si cu totul penibila pe liberali atunci cand, pe furis, a reusit sa promoveze in regim de urgenta o ordonanta, care pana una alta isi produce efectele, prin care se incalca grosolan Constitutia tarii, drepturile si libertatile cetatenesti. Pana cand Parlamentul se va trezi si, tot intr-o procedura de urgenta, va anula ordonanta, ea functioneaza ca orice act normativ, punand la dispozitia procurorilor - care nici macar nu mai sunt ai statului, ci au devenit unelte ale miorlaitei ministrese - instrumente anti-democratice si ilegale, prin care persoane si societati comerciale pot fi investigate. Informatiile obtinute urmand a fi utilizate din plin in razboiul politic care se afla la originea actualei crize fara precedent a autoritatii publice.
Dar nu cumva Macovei, si ea venita la putere pe algoritmul PD, urmeaza a fi debarcata? Daca eliminarea lui Bodu a fost doar un balon de incercare pentru o masura mai radicala? Nu cumva, la capatul acestui proces, Guvernul se va desparti de PD? Daca asemenea intrebari nu vor primi repede un raspuns, atunci ambiguitatea generata de masurile diferite prin care sunt tratati cei doi politicieni poate fi dezastruoasa pentru liberali.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.