Social-democratii vor depune, in sesiunea legislativa care urmeaza, o motiune simpla prin care vor cere demiterea ministrului Justitiei, Monica Macovei. Motiunea va avea si sustinerea conservatorilor. La randul lor, liberalii avertizeaza ca Tariceanu ar putea propune demiterea ministrului, daca acesta continua sa torpileze Guvernul. In acest timp, presedintele Basescu se straduieste sa-i convinga pe europeni ca lupta anticoruptie nu s-a blegit, contrar afirmatiilor lui Macovei.
PSD initiaza o motiune de demitere
"In mod sigur, vom initia o motiune simpla, dar concomitent cu respingerea celor doua ordonante initiate de ministrul Justitiei - privind ascultarea telefoanelor de catre procurori, respectiv numirea procurorilor de ministrul justitiei si nu de CSM - pe care le consideram ca fiind neconstitutionale. Vom respinge ordonantele si facem motiunea", a declarat ieri vicepresedintele PSD Victor Ponta. In cazul in care va fi initiata o astfel de motiune, aceasta va fi sustinuta de PC, a precizat secretarul general adjunct al PC, Codrin Stefanescu, citat de Rompres. "In cazul in care unele dintre partidele politice vor initia o motiune pe justitie, o vom sustine cu toata raspunderea", a spus liderul PC.
Macovei, anti-Guvern
Dincolo de contestatele acte normative pe care le-a promovat, ministrul Macovei s-a remarcat, la inceputul acestui an, prin declaratii critice la adresa Guvernului si a premierului. Intr-un interviu aparut, recent, pe site-ul EU Observer, ea l-a acuzat pe Tariceanu ca luni de zile nu a lasat-o sa puna pe ordinea de zi a Guvernului proiectul de lege privind Agentia pentru Integritate si ca nu sustine legislatia anticoruptie. Macovei a sustinut ca sprijinul politic pentru reforme s-a diminuat, iar Parlamentul si judecatorii nu par dispusi sa mearga mai departe cu reforma, in ciuda avertismentelor lansate de Comisia Europeana. "Am observat ca, pe masura ce ne apropiam de data aderarii si eram siguri de aceasta data, masurile anticoruptie erau din ce in ce mai nedorite si mai criticate", a adaugat ministrul Justitiei. Afirmatiile acesteia au starnit ingrijorare in Europa, partenerii din UE temandu-se ca Romania a lasat-o mai moale cu anti-coruptia. In aceste conditii, presedintele Basescu incearca sa repare ce a stricat ministrul. Intr-un interviu aparut in editia electronica de sambata a Financial Times, seful statului roman a respins temerile manifestate la Bruxelles, potrivit carora Bucurestiul isi va relaxa eforturile de a incheia reformele, inclusiv cele de a lupta impotriva coruptiei. "In Romania, politicienii aflati la putere realizeaza ca au incheiat doar o etapa si ca mai avem una, adeseori mai dificila decat prima. Va asigur ca atat eu, cat si Guvernul suntem hotarati sa continuam procesul de modernizare a Romaniei", a precizat Basescu. "Acum romanii simt ca au iesit din zona gri. Simt ca fac parte din lumea occidentala", a declarat el, referindu-se la aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007. Monica Macovei este contrazisa, astfel, nu numai de premier, ci si de presedinte.
Daca mai insista mult
Liberalii considera nefundamentate acuzatiile ministrului Justitiei si avertizeaza ca, in cazul in care Monica Macovei continua sa induca in eroare opinia publica, aceasta ar putea avea soarta sefului ANAF, Sebastian Bodu, demis la sfarsitul saptamanii trecute din aceleasi motive. Intrebat daca premierul Tariceanu ar avea motive sa propuna presedintelui Basescu demiterea ministrului Justitiei, vicepresedintele PNL Ludovic Orban ne-a declarat: "In momentul de fata nu, dar daca mai insista mult pe atitudini impotriva politicii guvernamentale, s-ar putea sa aiba aceeasi soarta ca si Bodu. Reforma Justitiei si lupta impotriva coruptiei se pot face si fara Monica Macovei".