Aurel Vainer, deputat si Presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, a adresat, ziarului ZIUA un drept la replica, cu privire la articolul "Legionarii Mota si Marin comemorati in Spania". Facem precizarea ca ziarul nostru a publicat
Aurel Vainer, deputat si Presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, a adresat, ziarului ZIUA un drept la replica, cu privire la articolul "Legionarii Mota si Marin comemorati in Spania". Facem precizarea ca ziarul nostru a publicat integral textul aparut pe Agentia Mediafax, care citeaza comunicatul Fundatiei "George Manu", nefiind modificata nici macar semnificatia titlului. Publicam, respectand aceleasi principii deontologice, varianta integrala a dreptului la replica semnat de Aurel Vainer care critica faptul ca ZIUA nu s-a implicat, cu nici un fel de comentarii, intr-un text semnat Medifax.
Domnului Director SORIN ROSCA STANESCU
Stimate Domnule Director
De la inceput, doresc sa va comunic ca in calitate de cititor permanent al ziarului pe care cu onoare il conduceti, dar si ca presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, ca reprezentant al acestei populatii in Parlamentul tarii, lecturarea numarului 3831/17 ianuarie 2007 al Editiei Nationale a ziarului Ziua mi-a creat o puternica stare emotionala, de indignare.
Pe a doua pagina a ziarului, lecturarea textului tehnoredactat "exemplar", cu multe majuscule si cu imagini, a starnit sentimente de tristete, de aducere aminte a evenimentelor traite, cu durere, in anii copilariei si a adolescentei mele, dar si ale altora.
In mod firesc, mi-am pus cateva intrebari:
De ce oare, acum, la inceput de nou drum al Romaniei in marea familie a Uniunii Europene, ziarul ZIUA - preluand fara comentarii - publica extrase din comunicatul Fundatiei "George Manu" si din stirile Mediafax cu titlul atat de incitant "Legionarii Mota si Marin comemorati in Spania"?
Cum este posibil ca ziarul ZIUA, fara sa aminteasca nimic despre tragicul pogrom legionar de la Bucuresti, din ianuarie 1941, aduce pe prim plan, in atentia cititorilor, pe legionarii Mota si Marin? Nu era oare firesc ca in ziarul dumneavoastra sa se fi redat macar, ca o stire, informatii despre Adunarea de Comemorare a Martirilor Pogromului Legionar de la Bucuresti, din 15 ianuarie 2007 la Templu Coral?
Preluarea "tale quale" a celor primite de dumneavoastra de la Mediafax si de la Fundatia "George Manu" nu poate fi considerata ca un semn de obiectivitate si de cunoastere a realitatii romanesti a profesiei de ziarist.
Fara a intra in polemica sau a arata detalii, trebuie sa spunem:
- in deschiderea paginii cu citatul din comunicatul Fundatiei "George Manu" se arata: "Vasile Marin si Ion Mota.. au luptat in munti impotriva fiarei bolsevice, salvand pentru eternitate onoarea neamului nostru". Unde au murit nu se spune. Ce intelege cititorul dintr-o prima lectura? Ca cei doi si-ar fi pierdut viata in lupta dusa impotriva regimului comunist... din Romania, ceea ce nici pe departe nu este adevarat.
- de asemenea, precizarea, din Comunicat, potrivit careia Legionarii Mota si Marin au murit "...in Spania, in lupta cu brigazile comuniste", "...impotriva amenintarii bolsevice", ca "o jertfa profetica" ii plaseaza, in mod fals, pe cei doi in contextul "gestului recent al Romaniei de a condamna in mod oficial comunismul drept un sistem si o ideologie criminala".
Publicarea, fara nici un comentariu sau explicatii, de catre ZIUA, a acestor afirmatii da nastere la efecte perverse, la concluzii in mintea cititorilor. Cei doi "eroi" au facut parte din miscarea legionara, dar acest lucru nu ii califica, in mod automat, de a fi inclusi printre victimele comunismului din Romania. Mai mult decat atat, prezenta lor acolo i-ar descalifica pe adevaratii oponenti politici ai sistemului comunist din Romania.
Este regretabil ca cititorul neavizat, din pacate astazi aproape toata generatia tanara, dar chiar si cele anterioare, stie foarte putin despre esenta miscarii legionare, care a folosit asasinatul drept mijloc legitim de a elimina adversarii sai politici - marele istoric si om politic Nicolae Iorga, premierul Armand Calinescu, important economist si ministrul Virgil Madgearu s.a.
In cazul pogromului legionar din ianuarie 1941, in care au murit 120 de evrei, nici macar nu era vorba de adversari politici, ci de oameni nevinovati. Este adevarat ca si eliminarea evreilor din viata economica si politica a Romaniei figura printre obiectivele miscarii legionare. Nimeni nu poate sustine ca oamenii politici asasinati de legionari, precum si victimele inocente ale pogromului (majoritatea comercianti, functionari de stat, rabini), ar fi simpatizat sau ar fi avut de-a face cu "bolsevicii".
In finalul scrisorii mele, doresc sa afirm ca publicarea acestui material, fara a prezenta adevarul istoric legat de miscarea legionara si de conducatorii ei - Corneliu Zelea Codreanu si Horia Sima, pe care articolul ii denumeste "figuri emblematice ale miscarii legionare" jigneste si indurereaza profund memoria evreilor, dar si pe toti cei au luptat impotriva miscarii si ideologiei legionare.
PRESEDINTE
Dr. Aurel Vainer, deputat


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.