Bucurestii recomanda UE sa isi reduca dependenta fata de rezervele de petrol si gaze naturale rusesti, prin diminuarea consumului de energie si exploatarea unor surse alternative, noteaza presa britanica, citand declaratiile presedintelui Traian Base
Bucurestii recomanda UE sa isi reduca dependenta fata de rezervele de petrol si gaze naturale rusesti, prin diminuarea consumului de energie si exploatarea unor surse alternative, noteaza presa britanica, citand declaratiile presedintelui Traian Basescu. "Pe termen lung, a avea un singur furnizor de energie este impotriva conceptului european al economiei de piata. Trebuie sa avem competitie. Chiar daca acest lucru cere investitii scumpe trebuie sa cream conditii pentru competitie pentru ca aceasta nu inseamna doar cresterea competitiei ci si crearea de libertate in cadrul deciziilor noastre", a declarat seful statului pentru Financial Times (FT), subliniind, in acest context, importanta dezvoltarii proiectului Nabucco, vizand aducerea gazelor naturale caspice in Europa Centrala, dar si a unei politici energetice comune, destinata evitarii unor "situatii dificile", de genul recentului diferend ruso-belarus al petrolului sau cel al gazelor naturale, dintre Moscova si Kiev. Desi "un politician direct", care "arareori da inapoi", presedintele Basescu "a refuzat sa repete remarcele recente, in care compara Gazprom cu Armata Rosie", scrie publicatia britanica. "Sa uitam de asta in acest interviu", a declinat Basescu provocarea FT. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.