Operatorii apreciaza ca in 2007 va creste numarul de turisti din destinatiile autohtone. Cursele charter vor duce insa si la o crestere a cererii pentru vacante in strainatate.

Estimarile Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism anunta o crestere a numarului de turisti straini care vor opta pentru statiunile de pe litoralul autohton. "Fata de anul 2006, se va inregistra o crestere de circa 5-8%. Va fi o revenire a unor mari touroperatori francezi, cu un concept de club de vacanta", spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvint al ANAT. Dupa pierderile pricinuite de gripa aviara se asteapta ca si Delta sa revina in top, mai ales ca este una dintre destinatiile populare atit in tara, cit si in strainatate. Se preconizeaza o crestere de 20-30% a numarului cetatenilor din alte tari fata de anul 2006. Cel mai mare procent de crestere se va consemna in cazul turismului de evenimente. "Pentru 2007 estimam o crestere cuprinsa intre 50 si 80%. Va creste importanta con-tractelor cu diverse organi-zatii. Un eveniment exceptional va fi Festivalul International «George Enescu». Prin organizarea unor astfel de evenimente se poate obtine un plus in promovarea Romaniei", mai spune Traian Badulescu.

Concurenta externa

Din nefericire pentru investitorii din turismul autohton, va creste semnificativ si numarul romanilor care vor merge in concediu in alte tari, mai ales ca se asteapta si aparitia unor noi destinatii cu zboruri charter. In piata se vorbeste insistent despre Maroc si Portugalia. ANAT estimeaza ca cel mai mult va creste segmentul pachetelor turistice cu zboruri charter, cu 35%. Per total, se asteapta o crestere a turismului extern cu 20%. "Va creste numarul de bilete de avion emise, deci si numarul de calatori, iar volumul valoric de vinzari de bilete de avion prin agentii de turism va creste cu 20-25 %. Va scadea pretul mediu per bilet din cauza aparitiei zborurilor low cost", apreciaza Traian Badulescu.