Basescu a sustinut ieri, la Cotroceni, in fata reprezentantilor Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, discursul de politica externa pe 2007.

„Romania isi va respecta angajamentele asumate in Irak, Afganistan si in Balcanii de Vest si vizeaza reconstructia acestor zone", a declarat Basescu, care a tinut sa precizeze ca NATO ramine „principalul garant al securitatii Romaniei" si dupa aderarea la UE. Totodata, Romania vrea sa impulsioneze imensul potential de colaborare NATO-UE. Presedintele a mai spus ca nu concepe o Europa si o America de Nord „decit ca parteneri".

Imbratisarea Balcanilor

In acelasi cadru, presedintele s-a declarat ca pentru Balcani 2007 va reprezenta „anul adevarului". Reamintind rezervele Romaniei fata de solutia americana, pe care a caracterizat-o ca fiind o „solutie pripita", el a aratat ca anul acesta „comunitatea internationala va trebui sa demonstreze ca poate propune o solutie viabila pentru provincia Kosovo". Referindu-se la dificultatile din aria Balcanilor de Vest, Basescu a spus ca intrarea celor doua state balcanice in UE - Romania si Bulgaria - reprezinta mai degraba „imbratisarea strategica" si nu, asa cum spun unii experti, „incercuirea strategica".

Republica Moldova trece pe planul doi

Romania pledeaza pentru continuarea de catre Uniunea Europeana a politicii usilor deschise ca factor major de stimulare a reformelor democratice si a dezvoltarii economice, a precizat Traian Basescu. Fata de anii precedenti, Basescu a facut doar referiri sumare la relatia cu Chisinaul, reamintind ca Bucurestii vor continua sa sustina ca perspectiva europeana a Republicii Moldova sa fie aceeasi cu cea de care beneficiaza statele din Balcanii de Vest.

Relansarea dezbaterii pentru Constitutia UE

Romania opteaza pentru un Tratat constitutional solid al UE, pentru ca Uniunea sa devina un actor politic mondial puternic si ascultat, a mai aratat seful statului. Acesta a subliniat ca actuala presedintie a Consiliului European va primi tot sprijinul Romaniei pentru relansarea dezbaterii privind Constitutia UE pe noi coordonate, „menite sa accelereze procesul de acordare a textului la parametrii reali ai evolutiilor politice, economice si de securitate intra si extracomunitare".

„UE trebuie sa fie mai convingatoare in arena internationala, iar resursele de care va avea nevoie pentru aceasta trebuie sa vina tocmai din solidaritatea si din forta politica, economica si sociala a noastra, a statelor membre. Este un lucru pe care l-am inteles deja si ni l-am insusit", a conchis Basescu.

Ofensiva in lumea araba Seful statului a subliniat ca Romania va continua demersurile diplomatice pentru reluarea relatiilor cu tarile arabe, abandonate dupa 1989, si va continua consolidarea celor existente. De altfel, la sfirsitul discursului, dupa ce le-a adresat tuturor urarea de „La multi ani!" pentru 2007, a insistat cu felicitarile - un gest care cadreaza mai putin cu rigorile protocolului - pentru musulmanii care, nu era sigur, serbeaza astazi intrarea intr-un nou an, dupa religia mahomedana. (C.O.)