Ce mai puternica organizatie internationala a mass-media, Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ), a condamnat gestul ministrului Macovei, care a afirmat ca nici ZIUA, nici directorul ziarului nu au dreptul sa critice Ministerul Justitiei,
Ce mai puternica organizatie internationala a mass-media, Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ), a condamnat gestul ministrului Macovei, care a afirmat ca nici ZIUA, nici directorul ziarului nu au dreptul sa critice Ministerul Justitiei, atata vreme cat Sorin Rosca Stanescu este anchetat. ,,Este un moment in care ministrul ar trebui sa taca, spre binele justitiei", a spus Aidan White, presedintele FIJ. Federatia are 500.000 de membri din peste 100 de tari, fiind una dintre cele mai vechi organizatii internationale ale breslei jurnalistilor - infiintata in 1926 s-a reorganizat in 1946 si 1952. FIJ este organizatia internationala a jurnalistilor care reprezinta interesele acestora in fata Organizatiei Natiunilor Unite, a Consiliului Europei si in fata miscarii sindicale internationale. Ordonantele Macovei, care incalca flagrant libertatea de exprimare, au starnit ample proteste din partea organizatiilor de media din Romania, pe langa FIJ fiind sesizate si Reporteri fara Frontiere ca si Organizatia de Media din Sud - Estul Europei (SEEMO).
Federatia Internationala a Jurnalistilor intervine
Federatia Internationala a Jurnalistilor sustine protestul mass-media din Romania impotriva comentariilor ,,deranjante si nepotrivite" ale ministrului roman de Justitie prin care se incalca drepturile unuia dintre jurnalistii cunoscuti din Romania, punand sub semnul intrebarii chiar si dreptul de a critica al ziarului pe care acesta il conduce.
In urma comentariilor facute de ministrul Justitiei Monica Macovei, cunoscutul jurnalist Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului ZIUA, a depus o plangere in justitie acuzand ministrul Justitiei de abuz in functie. Actiunea sa se constituie ca replica la comentariile publice ale ministrului care a sugerat ca nici el, nici ziarul pe care il conduce nu au nici un drept sa critice Ministerul atat timp cat se afla sub acuzare intr-un proces penal pentru folosirea de informatii confidentiale.
Un caz de abuz
,,Oricarui jurnalist, chiar daca este acuzat intr-un proces, trebuie sa i se respecte prezumtia de nevinovatie, in special de catre Ministerul Justitiei", a spus Aidan White, Secretarul General al FIJ (foto). ,,Atunci cand un oficial de rang inalt incearca sa submineze acest principiu este ,<<deranjant si nepotrivit>>. White a spus ca FIJ si ramura sa, Federatia Europeana a Jurnalistilor, sustin Uniunea Sindicala MediaSind, membru afiliat, care a prezentat intreaga situatie ca un alt caz de abuz al oficialilor din justitie la adresa jurnalistilor. ,,Este un moment in care ministrul ar trebui sa taca, spre binele justitiei", a spus White. ,,Nici justitia si nici libertatea presei nu sunt servite prin incercarea de a folosi acest caz pentru a evita dreptul legitim al presei de a investiga". Ministrul a iscat controversa cand a facut comentarii publice, preluate si transmise la scara larga. Ministrul a mentionat procesul care avea loc atunci impotriva directorului ZIUA, sugerand ca el si jurnalistii de la ziarul sau ar trebui sa slabeasca presiunea asupra Ministerului Justitiei, din cauza ,,problemelor sale cu Justitia". Interventia a iritat multi analisti, care cred ca ministrul s-a antepronuntat privind vinovatia jurnalistului Sorin Rosca Stanescu si ar putea fi interpretata ca o presiune asupra judecatorilor cazului. Directorul ZIUA a inaintat Senatului si Camerei Deputatilor petitii, prin care le cere acestora sa actioneze impotriva ministrului si a depus o plangere in justitie impotriva acesteia.
Atac direct la libertatea presei
AbAAlaturandu-se MediaSind, Asociatia Civic Media a protestat fata de noua incercare a ministrului Justitiei, Monica Macovei, de violare a drepturilor omului si libertatii presei, prin promovarea Ordonantei 131, precum si fata de unele noi prevederi ale proiectului Codului penal, care lezeaza activitatea jurnalistilor.
Asociatia Civic Media a solicitat Parlamentului sa respinga legile care contin incalcari ale drepturilor fundamentale si a transmis protestul sau fata de actiunile ministrului Macovei si catre organizatiile internationale Reporteri Fara Frontiere (RSF) si South Eastern Europe Media Organization (SEEMO), afiliata la International Press Institute (IPI). Ordonanta de Urgenta 131/2006 privind accesul liber la sistemele informatice personale de catre lucratori ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - "un organism care dubleaza activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, si invers - se constituie intr-un nou atentat la adresa dreptului la viata privata si, nu in ultimul rand, la adresa libertatii presei", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Civic Media, preluat de Mediafax.
DIICOT are apetenta la "clonari"
Civic Media aminteste ca, anul trecut, fara o baza legala clara, calculatoarele mai multor ziaristi au fost "clonate" de catre anchetatori ai DIICOT, in scandalul CD-ului secret al Armatei. "Daca Legea 5006/2004 este completata cu prevederile acestei OUG, calculatoarele si alte sisteme informatice ale tuturor ziaristilor din Romania vor putea fi clonate, fara cunostinta lor si numai pe baza unor presupuse suspiciuni venite din partea noii Securitati a ministrului Monica Macovei", se arata in comunicat. "Este de mentionat ca noua initiativa a ministrului Monica Macovei, fosta procuroare a regimului comunist, responsabila de zone strategice din Sectorul 1 al Capitalei Republicii Socialiste Romania si, dupa 1989, fosta activista in societatea civila, vine doar la trei saptamani dupa ce a propus un proiect dezastruos de schimbare a Codului Penal si, dupa ce, in primavara a facut publica prima varianta a Agentiei Nationale de Integritate prin care dadea dreptul unor inspectori fiscali sa faca perchezitii si confiscari de bunuri fara mandat de la judecator", sustine ACM.
Blocarea jurnalistilor
Potrivit sursei citate, propunerea legislativa a ministrului Justitiei Monica Macovei de schimbare a Codului Penal ar avea ca urmare blocarea activitatii jurnalistilor, care vor fi amenintati din nou cu inchisoarea. "Uniunea Sindicala MediaSind a prezentat aceste cazuri Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Federatiei Europene a Jurnalistilor si anunta ca alerteaza la randul ei organizatia internationala Reporteri fara Frontiere si Organizatia de Media a Sud Estului Europei, afiliata la Institutul International de Presa, unde suntem raportori de tara in privinta mediului jurnalistic romanesc afectat de atacuri la adresa libertatii presei si coruptie". Asociatia Civic Media arata ca se alatura criticii MediaSind la adresa justitiei si Monicai Macovei, care ar considera ca jurnalistii "sunt pericole sociale din moment ce ei nu pot fi anchetati in stare de libertate si fara a li se respecta prezumtia de nevinovatie". "Ne exprimam convingerea ca sesizarile adresate organizatiilor internationale de aparare a drepturilor jurnalistilor vor produce efecte in viitorul cel mai apropiat, tinand cont de faptul ca autoritatile romanesti par sa-si doreasca sa reactioneze numai atunci cand le este afectata imaginea de democratie in strainatate. Mult mai simplu ar fi sa nu comita abuzuri", se arata in comunicatul asociatiei.
Explicatiile ministrului sporesc ingrijorarea
Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) se alatura celorlalte ONG-uri care au criticat ordonantele de urgenta adoptate la finele anului trecut, care sporesc puterile procurorilor, apreciind ca raspunsurile Ministerului Justitiei la reprosuri nu linistesc, ci, dimpotriva, sporesc ingrijorarea, transmite Mediafax.
AMP critica si avertismentul de joi al ministrului Justitiei, Monica Macovei, potrivit caruia amendamentele aduse OUG 131 privind DIICOT "sunt menite a decredibiliza procurorii", agentia sustinand ca mesajul ministerial "face parte din argumentatia folosita traditional de adversarii democratiei in incercarea lor de a descuraja criticarea abuzurilor puterii".
"Ordonanta de urgenta 131/2006 (privind functionarea DIICOT, n. red.) a fost criticata de organizatiile neguvernamentale pentru restrangerea garantiilor menite sa protejeze dreptul la viata privata. Agentia de Monitorizare a Presei a sustinut si sustine punctul de vedere exprimat de APADOR-CH in aceasta cauza. Raspunsul pe care reprezentantii Ministerului Justitiei l-au dat reactiilor venite din partea societatii civile este de natura nu sa ne linisteasca, ci sa ne mareasca ingrijorarea", se precizeaza intr-un comunicat al AMP.
Contradictii in interpretarea ordonantelor
O constatare "ingrijoratoare" in opinia AMP este si faptul ca deja au aparut contradictii intre autoritati in intrepretarea anumitor notiuni din continutul legii, organizatia facand referire la pozitiile divergente avute de Ministerul Justitiei si de Procurorul General. "Accesul la informatii legate de traficul comunicarii dintre doua persoane, facut doar pe baza deciziei unui procuror, fara autorizarea unui judecator, este o masura ce deschide o cutie a Pandorei. Lipsa verificarii venite din partea unei institutii independente de cea a procurorului care sa garanteze protejarea dreptului persoanei la viata privata intra in contradictie cu jurisprudenta CEDO si cu notiunea de stat de drept", apreciaza AMP.
In plus, declaratia ministrului Justitiei Monica Macovei, care sustinea ca toate criticile la adresa actelor normative invocate sunt menite a decredibiliza procurorii, nu face decat sa consolideze ingrijorarea AMP, care apreciaza ca semnificatia avertismentului "face parte din argumentatia folosita traditional de adversarii democratiei in incercarea lor de a descuraja criticarea abuzurilor puterii". "Reamintim Ministrului Justitiei ca nu presa si societatea civila decredibilizeaza, ci comportamentul unor procurori care abuzeaza de texte de lege inca prea putin protective fata de dreptul fundamental al omului la protectia vietii private in raport cu abuzuri venite din partea institutiilor statului", se precizeaza in documentul citat. Joi, ministrul Justitiei, Monica Macovei, sustinea, intr-un comunicat, faptul ca OUG 131 nu modifica procedura pentru punerea sub supraveghere a conturilor bancare si a conturilor asimilate acestora si nici procedura referitoare la supravegherea, interceptarea sau inregistrarea comunicatiilor.
Propunere pentru o dezbatere publica
Uniunea Sindicala MediaSind cere o dezbatere publica si profesionala, printr-un comunicat transmis redactiei. "Deoarece protestele unor organizatii reprezentative ale societatii civile nu au fost luate in considerare pana in prezent, iar actiunile Ministerului Justitiei ii afecteaza pe toti cetatenii, indiferent daca sunt jurnalisti sau nu, Uniunea Sindicala MediaSind propune organizarea unei dezbateri, in cel mai scurt timp posibil, la care sa participe organizatii nonguvernamentale, sindicale si patronale pentru stoparea acestor actiuni de subminare a democratiei in Romania", mai arata comunicatul citat.
Ordonantele Macovei
La sfarsitul anului trecut, Executivul a adoptat Ordonantele de Urgenta (OUG) 99 si 131, publicate in Monitoarele Oficiale din 27 decembrie, respectiv 29 decembrie. Ambele legi dau dreptul anchetatorilor de a intercepta convorbiri telefonice, corespondente electronice si elimina confidentialitatea secretului bancar. Nici unul dintre actele normative nu a primit avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Cele doua acte normative au fost aspru criticate de o serie de voci importante din societatea civila, care s-au legat in principal de neconstitutionalitatea lor, dar si de faptul ca anumite prevederi incalca drepturile Omului. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, initiatorul celor doua acte normative, a raspuns ca accesul procurorilor la sistemele informatice fara mandat este permis numai in limitele in care anchetatorul foloseste o lista a comunicatiilor electronice, nu si continutul acestora.
Mediasind acuza subminarea libertatii presei
Uniunea Sindicala MediaSind, impreuna cu Federatia Europeana a Jurnalistilor si Federatia Internationala a Jurnalistilor, protesteaza fata de recentele incercari ale ministrului Justitiei, Monica Macovei, de a submina libertatea presei si, implicit, drepturile fiecarui cetatean, se arata intr-un comunicat transmis redactiei. "Ultimele Ordonante de Urgenta Nr. 99 si 131, adoptate de Executiv la propunerea Ministerului Justitiei, cuprind prevederi neconstitutionale si incalca flagrant drepturile fundamentale ale omului, drepturile privind viata privata, secretul corespondentei si secretul bancar. De asemenea, ultimul proiect de lege privind modificarea Codului Penal, dezbatut la sfarsitul anului trecut de ministrul Monica Macovei, impreuna cu reprezentantii Clubului Roman de Presa, se dovedeste a fi si acesta un nou atentat la libertatea de exprimare deoarece prevede blocarea activitatii jurnalistilor prin inventarea a trei infractiuni pedepsite cu inchisoarea.
In acelasi timp, cele mai recente declaratii ale ministrului Monica Macovei impotriva cotidianului ZIUA si a jurnalistului Sorin Rosca Stanescu au generat deja reactii dure si din partea FIJ. Astfel, cea mai puternica organizatie a jurnalistilor din lume a sustinut ca "oricarui jurnalist, chiar daca este acuzat intr-un proces, trebuie sa i se respecte prezumtia de nevinovatie, in special de catre Ministerul Justitiei", asa cum reiese si din comunicatul Federatiei Internationale a Jurnalistilor, se mai arata in comunicatul MediaSind.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.