Vizita lui Basescu la Chisinau, comentata de IHT
Publicatia International Herald Tribune, comenteaza, intr-un material, vizita presedintelui Traian Basescu in Republica Moldova, subliniind ca "subiectul reunificarii nu s-a aflat pe agend
Vizita lui Basescu la Chisinau, comentata de IHT
Publicatia International Herald Tribune, comenteaza, intr-un material, vizita presedintelui Traian Basescu in Republica Moldova, subliniind ca "subiectul reunificarii nu s-a aflat pe agenda discutiilor". Potrivit IHT, ca si alte foste state satelit ale Uniunii Sovietice, Moldova depinde de gazele naturale furnizate de Rusia. "(..)Rusia a inceput deja sa pedepseasca Moldova pentru tentativa sa de a merge spre Occident", noteaza IHT, amintind ca economia Moldovei a fost puternic afectata, anul trecut, cand Moscova a interzis importurile de vin din aceasta tara. "Desi reunificarea nu s-a aflat pe agenda oficiala a convorbirilor, cateva zeci de moldoveni s-au strans in fata Ambasadei Romane strigand "Unire" si "Unirea cu tara mama. Acesta este obiectivul nostru sfant", se mai spune in articolul citat.. (D.E.)
Republica Moldova ocupa un loc central in cadrul agendei europene a Romaniei din perioada post-aderare, alaturi de Tratatul constitutional si problema securitatii energetice. Printre prioritatile politicii externe promovate de
Bucuresti figureaza, intre altele, cooperarea cu NATO, parteneriatul cu SUA,
dar si evidentierea potentialului regiunii Marii Negre.
In contextul in care Romania "are ambitia de a demonstra, prin forta propriului exemplu, ca extinderea si aprofundarea pot decurge simultan", "pledand pentru <<politica usilor deschise>>", Bucurestii "vor continua sa sustina ca perspectiva europeana a Republicii Moldova sa fie aceeasi cu cea de care beneficiaza statele din Balcanii de Vest", a declarat, ieri, seful statului, cu ocazia primirii membrilor corpului diplomatic la Palatul Cotroceni. Fara a uita de preocuparea "fireasca" fata de comunitatea romaneasca din afara granitelor, presedintele Basescu a subliniat ca "este datoria noastra morala sa promovam mentinerea identitatii romanesti, prin toate mijloacele legale si instrumentele financiare educationale si culturale pe care statul roman le are la dispozitie". "Vom facilita libera circulatie a persoanelor de origine romana, mai ales a tinerilor care doresc sa studieze in Romania sau sa se restabileasca in tara de origine fara sa ne abatem de la exigentele europene in materie", a adaugat seful statului.
"Data de 1 ianuarie 2007 nu ne-a facut sa ne relaxam. (...) Ceea ce ne preocupa acum si ceea ce va constitui principala prioritate a anului 2007 este conturarea profilului Romaniei de membru responsabil si eficient al UE, pe deplin conectat la marile teme de dezbatere ale agendei europene", a mai spus liderul de la Cotroceni, pledand pentru o Uniune "mai convingatoare in arena internationala".
Prioritatea pontica
Regiunea Marii Negre nu a lipsit nici ea din discursul prezidential, seful statului pledand pentru o mai buna evidentiere a acesteia in cadrul agendei UE. Dupa Balcani, "a doua zona care concentreaza tot mai mult atentia noastra este situatia de securitate in bazinul Marii Negre, tinand cont ca aceasta nu este doar o zona de mare perspectiva, dar si una cu multiple riscuri si provocari", a declarat seful statului, exprimandu-si speranta ca anul "2007 sa aduca progrese reale in solutionarea diverselor conflicte inghetate din regiune". "Vom sprijini eforturile NATO de a consolida reformele in domeniul apararii si combaterea terorismului, prin amplificarea parteneriatelor cu statele din regiune si vom sustine implicarea UE in procesele de solutionare a conflictelor inghetate, inclusiv sub umbrela Politicii Europene de Securitate si Aparare", a punctat Basescu, cu mentiunea ca Bucurestii intentioneaza sa dezvolte, separat, anumite proiecte de securitate democratica, incepand cu implementarea unui mecanism regional functional pentru reactii la urgente civile. "In cadrul Forumului Marii Negre, Romania va actiona in continuare pentru valorificarea potentialului energetic, dar si pentru valorizarea diversitatii culturale, religioase si lingvistice din bazinul Marii Megre" in vederea transformarii acestei regiuni "intr-un model de coexistenta pasnica", a conchis liderul de la Cotroceni cu privire la acest subiect. Parteneriatul cu SUA s-a regasit, de asemenea, in discursul prezidential. "Nu concepem Europa si America de Nord decat ca parteneri. Impartasim aceleasi valori, avem aceleasi obiective si, pentru promovarea acestora, avem nevoie unii de ceilalti. Odata cu aderarea la UE, relatia noastra bilaterala cu SUA a intrat intr-o etapa de consolidare a parteneriatului strategic", a mai spus seful statului. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.