O carte duioasa, pentru noptiera sufletului (Seria "Cartea de pe noptiera", colectia "Literatura si memorialistica") este "Povestiri despre Bunul Dumnezeu" (Humanitas, traducere de Mircea Ivanescu) pe care Rainer Maria Rilke a scris-o, aparent, pentr
O carte duioasa, pentru noptiera sufletului (Seria "Cartea de pe noptiera", colectia "Literatura si memorialistica") este "Povestiri despre Bunul Dumnezeu" (Humanitas, traducere de Mircea Ivanescu) pe care Rainer Maria Rilke a scris-o, aparent, pentru copii, dar, in esenta, o adreseaza oricui mai are credinta in "ceva fara de care nu se poate nimic", cum spune criticul. Precum invataturile lui Iisus, asa si aceste povestioare gingase au un talc, o dedicatie secreta, o invitatie la meditatie cu sufletul sincer deschis. "Copiilor le poti spune totul. Vor intelege si aceste splendide povestiri al caror sens tainic e acoperit de faldurile bogate ale fanteziei - scrie editorul. Desi, cu siguranta, nu seamana cu nimic din ce au mai citit sau din ce li s-a mai citit, desi unele sunt de-a dreptul ciudate, iar altele par neterminate. Pentru copii va fi ca un joc de-a v-ati ascunselea, in care cel cautat este Dumnezeu. Si e posibil ca ochii lor sa-L zareasca printre randuri, acolo unde adultii nu vad nimic si pe nimeni". In 1904, Rilke, de la Roma, daruia "Povestirile despre Bunul Dumnezeu" cuiva special: "Prietena, odinioara ti-am asezat in maini cartea aceasta si mainile dumitale au indragit-o ca nimeni pana atunci, astfel ca m-am deprins sa gandesc despre ea ca iti apartine. Ingaduie din cauza asta ca nu numai in cartea aceea care iti apartine, ci in toate cartile acestei noi editii sa scriu numele dumitale, sa scriu: <<Povestirile despre Bunul Dumnezeu>> ii apartin Ellenei Key".
Rainer Maria Rilke (1875-1926) este unul dintre cele mai importante nume ale liricii universale, personalitate singulara a poeziei de limba germana. Culegerea de "Povestiri despre Bunul Dumnezeu" a fost scrisa in timpul unui sejur la Roma in 1904. Ioana Parvulescu, coordonatoarea colectiei, apreciaza ca acestei carti "i s-ar potrivi, drept motto, cuvintele lui Musil: <<Rilke va fi socotit, intr-o zi, pe drumul care conduce de la religiozitatea Evului Mediu, dincolo de idealul umanist, catre o imagine noua a lumii, nu numai un mare poet, dar si o extraordinara calauza>>". (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.