Angajatii citorva firme mari de transport, curierat, producatoare de bauturi alcoolice si chiar ai unor supermarketuri n-au de suflat doar din an in Paste in alcool testele politistilor rutieri, ci si periodic in cele ale angajatorilor.

Citiva intreprinzatori si-au propus sa scoata bani din prigonirea celor facuti dupa chipul si asemanarea celebrului alcool-fan Dorel si au inceput sa vinda alcool teste companiilor care tin neaparat sa aiba date despre alcoolemia angajatilor.

„Vindem citeva sute de aparate pe an inspectoratelor de politie, jandarmilor, pompierilor, dar si firmelor", spune Paul Lepus, un om de afaceri care ii ajuta pe patroni sa-si controleze stiintific angajatii, daca nu la singe, macar la respiratie.

Prinsi doar prima data

Clientii sint firmele cu o puzderie de masini in parcul auto, cum sint cele de transport si curierat, companiile de constructii sau producatorii de bauturi alcoolice, unde multi nu pot face fata tentatiei de a-si asuma in plus fata de fisa postului si responsabilitati de degustator.

La firma de curierat Cargus regulile sint clare: „Fiecare sofer este verificat inaintea fiecarei curse, iar la prima abatere primeste o penalizare de 10% din salariu si nu este lasat sa plece in cursa. La a doua este concediat", spune directorul de PR de la Cargus, Alexandru Ticaloiu. Directorul tehnic al unei importante firme producatoare de vinuri, care a tinut sa ramina anonim, foloseste aparatul doar de sperietura: „Sanctiunile merg de la scrisoare de avertisment la retineri din salariu. Ii testam prin sondaj o data, de doua ori pe an, atunci cind facem vinul. Prima data cind l-am folosit i-am gasit pe citiva bauti, de atunci nu ni s-a mai intimplat", crede directorul ca si-a vindecat angajatii de patima bauturii.

Premiu pentru cea mai mare alcoolemie

Paul Lepus isi aminteste ca a vindut odata un aparat unui director de supermarket: „Era disperat de cite sticle se spargeau in depozit si isi suspecta angajatii ca beau sticlele pe jumate si dupa aceea le sparg". Nu in toate cazurile rezultatele la testele de alcool amendeaza angajatii, citeodata ii mai si premiaza, a vazut intreprinzatorul: „De sarbatori, o agentie de publicitate a cumparat unul, pe care voia sa-l foloseasca pentru un concurs, la petrecerea firmei. Angajatul cu cea mai mare alcoolemie era premiat".

Un aparat profesional cu imprimanta, ca acela din dotarea Politiei Rutiere, face in jur de 3.000 de euro, iar unul mai modest care poate testa angajatii unei companii costa intre o mie si doua mii de euro.

Cel mai induiosat a ramas Lepus cind o familie a venit la el sa cumpere un alcool test, sa se asigure ca tatal alcoolic nu va mai pune gura pe bautura: „Le-am dat unul foarte ieftin. Acum nu mai vindem aparate sub 1.000 de euro, pentru ca rezultatele obtinute nu sint relevante, iar majoritatea clientilor sint firme. La persoane particulare vindem doua-trei alcool teste pe an".

Masurile depind de angajator Dupa 25 de ani de viata si in comunism, si in democratie, Decretul 400/1981, care interzicea consumul de alcool in timpul programului de lucru, a fost abrogat la jumatatea lui iulie 2006. Legea de acum a sanatatii si securitatii in munca nu-ti mai interzice sa consumi alcool la serviciu, lasindu-i libertatea fiecarui angajator sa adopte ce politica vrea fata de bautura. Marina Stan, inspector de munca in cadrul Directiei de Sanatate si Securitate in Munca, spune ca, „in cazul producerii unui accident de munca din cauza alcoolului, se face vinovat si angajatorul, care poate primi amenda sau caruia i se poate intocmi dosar penal".