Primarul general Adriean Videanu a cerut evacuarea locatarilor care traiesc in imobilul prabusit partial pe Calea Grivitei, amenintand ca municipalitatea va face plangeri penale impotriva celor care refuza sa plece. "Unde-i lege, nu-i tocmeala. Daca
Primarul general Adriean Videanu a cerut evacuarea locatarilor care traiesc in imobilul prabusit partial pe Calea Grivitei, amenintand ca municipalitatea va face plangeri penale impotriva celor care refuza sa plece. "Unde-i lege, nu-i tocmeala. Daca sunt conditii improprii de locuit, nu ii putem lasa sa moara in mod constient. Ei trebuie evacuati. Primaria de sector care are responsabilitatea locativa trebuie sa gaseasca solutii", a afirmat Videanu. Edilul-sef a precizat ca municipalitatea nu putea sa intervina pentru consolidarea imobilului respectiv, deoarece nu ii permite legea. "Nu caut o vina nimanui pentru cauzele prabusirii, municipalitatea nu putea sa investeasca pentru ca ar fi fost deturnare de fonduri si exista sanctiunea penala pentru cei care luau o astfel de masura. In momentul in care un imobil este revendicat, nu se poate investi nici macar pentru consolidare", a precizat primarul general.
Administratia Fondului Imobiliar (AFI) a pornit deja procedura de evacuare a cladirii din Calea Grivitei nr. 60, si a reziliat cele cinci contracte de inchiriere incheiate cu 28 din cei 60 de locatari ai imobilului, fiind invocata "forta majora". Desi vor fi evacuati de Primaria Capitalei, chiriasii cu forme legale vor fi nevoiti sa caute alternative locative la primariile de sector, institutii al caror fond locativ este "la pamant". Restul locatarilor au fost somati sa paraseasca cladirea, refuzul de a elibera un imobil ocupat abuziv se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani, potrivit legii.
Actiunea de evacuare va fi extinsa si in cazul celorlalte imobile administrate de municipalitate si ocupate abuziv. Procedura de evacuare este greoaie - presupune o decizie a instantei si se face cu executor - insa Primaria Capitalei va apela la plangeri penale impotriva locatarilor ilegali. Operatiunea va fi declansata dupa finalizarea actiunii Inspectoratului de Stat in Constructii, care va expertiza toate imobilele insalubre si aflate in litigiu. In Bucuresti sunt sase corpuri de cladire insalubre in litigiu, in pericol de a se prabusi, potrivit unei liste intocmite de Administratia Fondului Imobiliar. Acestea sunt situate in zone centrale: Str. Gheorghe Palade nr. 13, Corp A, Str Icoanei nr. 109, Str. Mosilor 82, Str. Covaci nr. 6/8, Str. Zlatescu nr. 3 si str. Regina Maria nr. 47. Alte 21 de cladiri sunt in stare avansata de degradare - cinci demolate partial, cinci autodemolate, una cu structura afectata si una care are calcanul partial prabusit. Luminita Mihutu, sefa Administratiei Fondului Imobiliar, a explicat ca exista o lacuna legislativa in privinta imobilelor in litigiu si, "din punct de vedere administrativ, nu se poate face mare lucru, ci numai reparatii minore".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.