Unul dintre cele mai grave accidente de munca din Capitala, soldat cu patru morti si doi grav raniti a avut loc pe bulevardul Dimitrie Pompeiu, nr. 6 (Novo Parc), Sector 2, Bucuresti. Este adresa cotidianului "Evenimentul zilei", care si-a mutat acol
Unul dintre cele mai grave accidente de munca din Capitala, soldat cu patru morti si doi grav raniti a avut loc pe bulevardul Dimitrie Pompeiu, nr. 6 (Novo Parc), Sector 2, Bucuresti. Este adresa cotidianului "Evenimentul zilei", care si-a mutat acolo redactia incepand din vara anului 2005. Cauza mortii celor patru oameni face obiectul unei anchete declansate de Inspectia Muncii, Politie si Parchet. Conform legislatiei europene in domeniul protectiei muncii, obligatorie si pentru Romania, responsabilitatea in cazul unor accidente de munca apartine angajatorului. "In cazul in care se va demonstra vinovatia administratorului firmei, sanctiunea poate merge pana la inchiderea societatii si raspunderea penala a acestuia", a subliniat Dantes Nicolae Bratu, inspector general adjunct in cadrul Inspectiei Muncii.
Au cazut
de la 40 de metri
Cei sase oameni au cazut de la circa 40 de metri inaltime cu tot cu platforma care ii transporta de pe o macara pe care urmau sa o demonteze. Trei tineri, cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani, si seful lor de echipa, in varsta de 50 de ani, au murit pe loc. Doi colegi de ai lor se zbat intre viata si moarte la Spitalul de Urgenta "Floreasca". "Nu este cel mai grav accident colectiv de munca din Romania, insa cu siguranta este cel mai grav petrecut in ultimii zece ani in Capitala", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general adjunct in cadrul Inspectiei Muncii. Bratu, coordonatorul echipei de la Inspectia Muncii Bucuresti care participa la anchetarea acestui caz, a adaugat ca din cercetarile de pana acum a reiesit faptul ca sase muncitori ai societatii comerciale Girueta Macarale au inceput, miercuri dimineata, lucrarile de dezafectare a unei macarale. Utilajul avea atasate doua platforme culisante. Accidentul a avut loc in jurul orei 11.00. Cei sase muncitori se aflau intr-o platforma mobila (un fel de lift atasat macaralei) care se afla la circa 40 de metri inaltime. Platforma este actionata de un sistem electric propriu, actionata de muncitorii aflati pe ea. La un moment dat, ceva s-a defectat pentru ca, sustin martorii, platforma a cazut brusc. "Nu stim daca este o eroare umana sau una tehnica. Posibil cate ceva din amandoua", a precizat Bratu. Din primele concluzii trase la fata locului reiese ca, atunci cand platforma a inceput sa coboare vertiginos catre baza macaralei, unii dintre muncitori au sarit si s-au agatat de macara. Astfel se explica de ce pompierii i-au gasit pe patru dintre muncitori la sol, pe unul la doi metri inaltime, iar pe altul la zece metri, in locul unde ramasese suspendata platforma. "Trei dintre cei cazuti la baza macaralei erau deja morti. Unul dintre ei a fost transportat la spital. Am reusit sa-l recuperam si sa-l salvam si pe cel aflat la vreo doi metri inaltime. Pe platforma, mai era unul despre care nu se stia daca este mort sau nu. Dupa ce am reusit sa il dam jos, medicii au constatat ca este, si el, mort", ne-a explicat locotenent-colonel Dorin Oltean, seful Grupului Special de Salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealul Spirii" Bucuresti. Cert este ca platforma pe care se aflau muncitorii a izbit, in cadere, o alta platforma aflata aproape de baza macaralei. In urma impactului, o parte a platformei superioare a ramas suspendata, iar cealalta si platforma inferioara au cazut pe sol. Nicolae Bratu a precizat ca, deocamdata, echipa Inspectiei Muncii nu detine date legate de respectarea normelor de protectia muncii in momentul producerii accidentului. El a spus, insa, ca va solicita expertiza ISCIR in cazul macaralei care apartine firmei Girueta.
Doi oameni se lupta cu moartea
Seful de echipa Ioan Pocovnicu (50 de ani) era tatal a doi copii. Alaturi de el au mai murit Cornel Dumitru (34 ani), Dumitru Voinea (22 de ani) si Catalin Vasile (21 de ani).
Ceilalti doi colegi ai lor, care au suferit rani grave, au fost transportati la Spitalul de Urgenta "Floreasca". Potrivit medicului Bogdan Oprita, purtator de cuvant al unitatii medicale si coordonator SMURD Bucuresti, pacientul cel mai grav ranit, Nicolae Pana, de 26 de ani, are o fractura la oasele fetei, o fractura deschisa la antebratul drept si o alta la coloana vertebrala. Cel de-al doilea muncitor, Adrian Polak, in varsta de 27 de ani, a fost ranit la umar, antebrat si gamba stanga. Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, prezent la fata locului, a declarat ca macaraua apartine societatii comerciale Girueta Macarale. Pentru santierul privat organizat in strada Dimitrie Pompeiu nr. 6, firma Novo Parc 2 SRL a depus si obtinut de la Primaria Sectorului 2 doua autorizatii de construire, una pentru extindere birouri (subsol, demisol, parter, opt etaje si etaj tehnic), iar a doua pentru modificarea solutiei de consolidare. Ontanu a declarat ca ancheta va fi efectuata de procurori ai Parchetului General. "Intr-un accident de asemenea amploare, daca se stabilesc vinovatii, se lasa cu puscarie", a precizat primarul. El a spus ca primele concluzii vor fi trase in cateva zile.
Angajatorul raspunde
In cadrul anchetei, vor fi luate declaratii macaragiului si celorlalti muncitori care erau pe santier in momentul producerii accidentului.
La finalul anchetei, in cazul in care se va demonstra ca raspunderea ar apartine firmei angajatoare, sanctiunea ar putea merge pana la inchiderea societatii si tragerea la raspundere penala a administratorului societatii. Contactat de ZIUA, Bratu nu a putut preciza daca vina ar putea apartine, dupa caz, firmei care i-a angajat pe muncitori sau al NOVO PARC 2 SRL, societatea care are autrorizatie de construire in bulevardul Dimitrie Pompei. "Oricum, nu va mai fi ca pe vremuri cand muncitorul sau mortul era de vina. Legislatia europeana ne obliga sa ii tragem la raspundere pe angajatori daca se va dovedi ca angajatii nu sunt vinovati", a adaugat Bratu. Acesta a mai precizat ca "ancheta este la inceput. Nu ne putem pronunta deocamdata cu exactitate, nici macar asupra cauzelor acestui tragic accident insa, in cazul in care se va demonstra vinovatia administratorului firmei, sanctiunea poate merge pana la inchiderea societatii si raspunderea penala a acestuia". n''
Afaceri ilegale
Pe bulevardul Dimitrie Pompeiu, nr. 6, este sediul cotidianului "Evenimentul Zilei". Acolo figureaza mare parte a firmelor controlate de Liviu Tudor (foto), controversat om de afaceri bacauan, unul dintre oamenii de incredere ai lui Viorel Hrebenciuc, dar si, prin alianta cu Dorin Iacob, al fostului director al SRI, Virgil Magureanu.
Iacob si Tudor functioneaza la comanda Grupului de la Bacau, in jurul caruia se invart o mare parte din afacerile acestora. Numele celor doi este strans legat de o serie de afaceri cu fostul primar al Capitalei, Traian Basescu, actualul presedinte al Romaniei. Complexul imobiliar Novo Parc, aflat in plina expansiune, si foarte cautat pe piata de profil, in ciuda chiriilor foarte mari, este detinut de Liviu Tudor prin reteaua imobiliara controlata de acesta. Reteaua a inchiriat trustului de presa "Ringier Romania" luxosul spatiu (corpul A) din cadrul complexului Novo Parc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.