Patru morti si doi raniti este bilantul celui mai grav accident de munca din Bucuresti de dupa 1990, cauzat de prabusirea unei macarale.

Accidentul s-a produs ieri-dimineata, in jurul orei 11.00, pe un santier din Strada Dimitrie Pompei. Liftul exterior al unei macarale in care se aflau sase muncitori s-a prabusit, in timp ce acestia incercau sa demonteze utilajul.

„Eu eram in cealalta macara, la o distanta de aproximativ 60 de metri. Tot ce am putut vedea a fost cind cei sase colegi ai mei aflati in mobil au incercat sa demonteze macaraua, prin coborirea mobilului in care se aflau. In cadrul acestui proces se fixeaza mobilul in bolturi, se scoate primul tronson din cele noua ale macaralei, apoi se coboara mobilul si ramine pe celalalt tronson. Asa se procedeaza pina jos. Este posibil sa fi cedat cilindrul, deoarece, din cite am putut sa vad de la acea distanta, ei nici nu au apucat sa schimbe tronsonul, ca mobilul a si picat. A fost un impact foarte mare, s-a auzit o bubuitura puternica", declara Dorin Petre, macaragiu angajat de cinci ani al societatii Girueta Macarale, proprietarul utilajului.

„S-au imprastiat"

„Trei dintre ei s-au imprastiat, iar ceilalti trei au ramas agatati de schela mobilului. In partea de sus a macaralei, pe scari, se afla al saptelea muncitor, Florica, dar care nu a avut legatura cu mobilul", a adaugat muncitorul. Patru dintre muncitori, cu virste intre 21 si 50 de ani, au murit. Alti doi au fost transportati la Spitalul de Urgenta Floreasca, cu fracturi in zona fetei, a toracelui, a coloanei vertebrale si a membrelor inferioare si superioare. Unul dintre ei se afla aseara in operatie.

Inspectorii de munca urmeaza sa afle daca accidentul a fost cauzat de neglijenta muncitorilor sau de o defectiune tehnica. Angajatii erau echipati corespunzator, insa nu s-a stabilit daca platforma pe care se aflau putea suporta o sarcina atit de mare.

Lucrari autorizate

Beneficiarii constructiei de pe santierul din Strada Dimitrie Pompei sint firmele Novo Parc Doi SRL si Mobifon SA, care au angajat societatea Comnord SA pentru a construi un imobil de birouri. Macaraua, cu o inaltime de 40 de metri si cu o greutate de sase tone la baza, a fost imprumutata de la societatea Girueta Macarale.

Firmele beneficiare ale constructiei au obtinut trei autorizatii de construire pentru extindere birouri subsol, demisol, parter, opt etaje si etaj tehnic, modificarea solutiei de consolidare si montarea unei antene receptie GSM.