Valoarea totala a restantelor la creditele contractate de populatie s-a dublat in ultima jumatate de an.

Valoarea totala a restantelor la imprumuturile contractate de populatie a ajuns in decembrie 2006 la 419,1 milioane de lei, cea mai mare pondere fiind detinuta de creditele de consum, potrivit datelor Biroului de Credit.

Comparativ cu valoarea inregistrata in iunie 2006, de 220 de milioane de lei, majorarea este de circa 90%.

Valoarea totala a restantelor la creditele de consum se situa, in decembrie 2006, la 257,2 milioane de lei. Din punct de vedere valoric, imprumuturile de consum au fost urmate de liniile de credit, cu restante in valoare de 116,9 milioane de lei.

Datoriile aferente cardurilor de credit s-au ridicat la 32,7 milioane de lei, iar cele la imprumuturile ipotecare la 7,1 milioane de lei.

Cele mai mici restante, totalizind 5,3 milioane de lei, erau cele la facilitatea de descoperit de cont.

70.000 de noi Ąclienti", in jumatate de an

La 31 decembrie, la Biroul de Credit erau inregistrati 278.524 de debitori, cei mai multi (228.153) fiind persoane cu datorii la o singura banca sau la alta institutie de credit. La 31 iulie erau doar 209.000.

Pina anul trecut, Biroul a eliberat peste 8,9 milioane de rapoarte de credit, din care 5,3 milioane numai in 2006.

Valoarea totala a creditului neguvernamental se situa, la sfirsitul lunii noiembrie a anului trecut, la 91,9 miliarde de lei.

La sistem participa 22 de banci, sase societati de credit de consum, o companie de leasing si una de asigurari.

Incepind din februarie anul acesta, bancile si alte institutii care acorda finantari ar putea raporta la Biroul de Credit doar restantele de plata mai mari de zece lei.

La Biroul de Credit sint raportate si inregistrate informatii referitoare la persoanele fizice care au contractat credite si au intirzieri la plata ratelor scadente mai mari de 30 de zile. Bancile pot consulta bazele de date ale Biroului de Credit atunci cind li se solicita acordarea unui credit sau atunci cind monitorizeaza comportamentul propriilor clienti.

De asemenea, persoanele fizice care doresc sa cunoasca datele cu care sint inscrise la Biroul de Credit le pot solicita acestuia.

Este nevoie de o cerere, o copie dupa actul de identitate si, dupa caz, de dovada platii serviciului solicitat.

Aceste acte pot fi transmise prin posta, fax, sau e-mail (situatie@birouldecredit.ro) sau direct la sediul Biroului.

Prima solicitare adresata Biroului de Credit pe parcursul aceluiasi an calendaristic este gratuita. Incepind cu a doua cerere inclusiv, serviciul solicitat va fi comisionat cu 3 lei noi, la orice unitate a Bancii Comerciale Romane.