Directorii generali de societati pe actiuni vor trebui sa renunte la contractul lor de munca, daca doresc sa-si mentina si functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Suprapunerea este frecventa la firmele de stat.

Prevederea este inclusa in Legea 441/2006, care modifica Legea 31/1990 a societatilor comerciale si a intrat in vigoare la inceputul lunii decembrie. Aceasta se aplica oricaror societati comerciale pe actiuni, indiferent daca sint de stat sau private, dar va lovi cu precadere managementul de stat, unde moda este ca un director general sa detina si functia de presedinte al CA-ului respectiv, pe baza unui contract de mandat primit de la actionarul-stat. Potrivit noilor prevederi legale, administratorul unei societati nu poate sa mai aiba un contract de munca cu societatea respectiva.

„Pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului", spun prevederile legale.

Ori presedinte de CA, ori director general

Daca vor dori sa ramina in ambele functii, respectiv in cea de presedinte si in cea de director general, actualii manageri trebuie sa renunte la prezentul contract de munca (semnat pentru a doua functie) si sa reinnoiasca contractul de mandat, pe baza caruia detineau functia de presedinte al Consiliului de Administratie. In cazul in care va dori cu orice pret sa aiba un contract de munca, managerul nu va putea detine decit functia de director general, deoarece cea de administrator presupune absenta unui contract de munca sau suspendarea acestuia.

Noul contract de mandat poate include o remuneratie corespunzatoare celor doua functii indeplinite, cea de presedinte de CA si director general, au explicat ieri avocatii firmei David&Baias, in cadrul unui seminar organizat de PricewaterhouseCoopers (PwC).

Fara un contract de munca, noii administratori nu vor mai beneficia de plata contributiilor sociale de catre societatea gestionata si, ca urmare, vor fi obligati sa contribuie pe cont propriu la schemele de fonduri de somaj, sanatate, pensii etc., asemenea liber-profesionistilor, au mai adaugat avocatii firmei mentionate.

Alex Massaci, Tax Director in cadrul PwC, explica in ce fel s-a ajuns in Romania ca administratorii unei societati sa aiba si un contract de munca, situatie nu tocmai frecventa in UE.

„In 1990 au fost situatii in care au fost alesi salariati in CA-uri, iar aceste persoane au pastrat contractele de munca. Daca au venit din afara societatilor, acestia au solicitat incheierea unui contract pentru avantaje ca, spre exemplu, concedii, bonitate la banca etc.", spune acesta. Separarea prevazuta acum de lege se bazeaza pe principiul ca „managerul (administratorul-n.red.) trebuie sa conduca afacerea ca si cum ar fi a lui", spune Massaci. „La firmele private functia de presedinte-director general este mai degraba simbolica, deoarece managerii actioneaza pe baza unui contract de mandat", spune avocatul Gabriel Biris, de la firma Biris&Goran.

Ramasi fara contract de munca, administratorii vor putea fi mai usor revocati de actionari. „Administratorii pot fi revocati oricind de catre adunarea generala ordinara a actionarilor", arata noile prevederi legale.

Alte modificari * SA-urile vor putea avea doi actionari (cinci in prezent)

* Relaxarea prevederilor referitoare la cvorum si majoritate in cazul AGA

* Eliminarea unor atributii avute de administratori (schimbare obiect activitate, modificare capital social).

* Posibilitatea acordului intre actionari

* Dividende platibile mai repede

* Mentiuni si publicitate obligatorie pe pagina de Internet

* Obligatii mai mari ale administratorilor, raspundere civila si penala a acestora, conflict de interese.