Nimeni de bun simt si, in acelasi timp, bine informat din Romania nu intelege cum vesnic obosita ministra Monica Macovei a sucit mintile unor euro-birocrati pana intr-acolo incat sa fie asemuita in strainatate cu "Ioana d'Arc" a Guvernului roman.
Noile sale actiuni s-ar putea insa sa deschida prea bine ochii responsabililor europeni si ai organismelor internationale de aparare a drepturilor omului si libertatii presei. Ordonanta de Urgenta 131/2006 privind accesul liber al lucratorilor DIICOT la sisteme informatice personale se constituie intr-un nou si grav atentat la adresa dreptului la viata privata si, nu in ultimul rand, la adresa libertatii presei.
Daca Legea 5006/2004 este completata cu prevederile acestei OUG, trecute pe sestache pe la Guvern, intre Craciun si Anul Nou, calculatoarele si orice alte sisteme informatice ale tuturor ziaristilor din Romania vor putea fi accesate si "clonate", fara cunostinta lor si numai pe baza unor presupuse suspiciuni venite din partea noii Securitati a ministrului Monica Macovei.
Asociatii de media din Romania arata ca noua initiativa a ministrului Monica Macovei, fosta procuroare a regimului comunist, responsabila de zone strategice din Sectorul 1 al Capitalei Republicii Socialiste Romania si, dupa 1989, activista in "societatea civila", vine doar la trei saptamani dupa ce a propus un proiect denaturat de schimbare a Codului Penal. Proiectul, un alt atentat la libertatea presei, prevede blocarea activitatii jurnalistilor, prin inventarea a trei infractiuni noi: "compromiterea intereselor Justitiei", "violarea vietii private" si "incalcarea prezumtiei de nevinovatie". Adica exact ce-si propune Macovei sa faca ziaristilor. Cei mai afectati de aberatiile ministrei, vor fi, evident, jurnalistii de investigatii si cei independenti ramasi prin Romania, adica putinii ziaristii care-i au indeobste in vizor pe oligarhii si politicienii corupti din triunghiul lui Basescu.
Sa ne amintim ca fosta tovarasa procuror a incercat anul trecut sa pacaleasca parlamentarii, chiar in numele "luptei anticoruptie", cand a cerut imperativ sa schimbe legislatia in vederea prelungirii mandatului de interceptare si ascultare a potentialui inamic al statului de la patru, la sase luni. Si sa ne mai amintim ca, in primavara anului trecut, aceeasi Macovei a facut publica prima varianta a Agentiei Nationale de Integritate, prin care dadea dreptul unor inspectori fiscali sa faca perchezitii si confiscari de bunuri in casele oamenilor, fara mandat de la judecator! Mai mult: in stilul sau recunoscut anti-bisericesc, in acelasi super-proiect ANI pe care il cersesc europenii bietei Cenusarese a Guvernului Tariceanu, Macovei da dovada de prostie legislativa: oamenii sai s-au gandit sa ceara controlul averilor capilor Bisericilor, fara a cunoaste "amanuntul" elementar, si anume ca acestia, ca monahi, nu dispun de nici o letcaie.
Dar pe unde s-a pierdut steagul amazoanei Aliantei, "lupta impotriva coruptiei"? S-au implinit doi ani de lupta cu "sistemul ticalosit" fara ca romanul simplu sa simta pe pielea lui panaceul victoriilor inchipuite ale "dificilei si capricioasei" Macovei. Justitia tot printre ultimele locuri sta in sondajele privind increderea populatiei in institutiile statului, iar la Strasbourg, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), ocupam un loc "fruntas": suntem in top-trei, medalia de argint la tona de procese remise justitiei europene. Pentru ca nedreptatea bantuie si tribunalele si capetele Romaniei.
Aproape incredibil, cei care ar trebui sa puna lentila pe faptele celor creditati absurd cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana tineau ocheanul invers in aceste cazuri. Pana acum.