Chiar daca lupta antiterorista a justificat cresterea puterii investigatorilor, judecatorii ramin cei care decid accesarea sistemelor informatice.

Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii au declans
Chiar daca lupta antiterorista a justificat cresterea puterii investigatorilor, judecatorii ramin cei care decid accesarea sistemelor informatice.

Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii au declansat un val de masuri de intarire a atributiilor statului in anchetele referitoare la actele de terorism sau la retelele de crima organizata, inclusiv in ce priveste accesarea sistemelor informatice. In special interceptarea transmisiilor electronice a facut subiectul dezbaterilor publice, considerindu-se echivalenta cu violarea corespondentei. Regula generala, in tarile europene, este ca e nevoie de un mandat judecatoresc pentru accesarea datelor continute de sistemele informatice.

Autorizatie de la premier

Franta: in privinta interceptarii transmisiilor electronice, inclusiv a e-mailurilor, doar un judecator de instructie poate ordona acest lucru, in cazul anchetarii unei infractiuni care prevede o pedeapsa mai mare de doi ani. O noua lege, din mai 2004, extinde posibilitatea acestor interceptari si in cazul anchetelor preliminare, dar numai pentru 15 zile, si tot ordonate de un judecator. In cazul amenintarilor la adresa sigurantei statului, cum ar fi cazurile de terorism, interceptarile electronice sint autorizate de premier, cu titlu exceptional.

Italia: este de asemenea nevoie de un mandat judecatoresc pentru a accesa informatiile stocate electronic sau transmisiile, iar respectarea acestei reguli este asigurata de o Autoritate privind Protectia Intimitatii, infiintata in 1993.

Belgia: instalarea unui sistem de interceptare a transmisiilor de Internet pe liniile operatorului Belgacom, in 2004, a stirnit o larga dezbatere publica. Cu toate acestea, datele pot fi interceptate tot doar pe baza unui mandat judecatoresc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.