Castelul lui Dracula a devenit „muzeu national" exact atunci cind proprietarii incearca sa-l vinda cu 60 de milioane de euro.

In sedinta de guvern de ieri Castelului Bran i s-a acordat titulatura de „muzeu national". La acelasi nivel au fost ridicate ieri si Muzeul Taranului Roman, si Muzeul Carpatilor Rasariteni din Sfintu Gheorghe. Initiativa legislativa a fost pusa pe hirtie de Ministerul Culturii si Cultelor inca din luna august a anului trecut.

„Titulatura de «muzeu de importanta nationala» reprezinta recunoasterea, pe plan national si international, a valorii culturale deosebite a patrimoniului detinut de o astfel de institutie", a informat Guvernul. Hotarirea vine exact cind Consiliul Judetean Brasov s-a hotarit sa achizitioneze castelul de la Dominic de Habsburg cu fabuloasa suma de 60 de milioane de euro, tranzactie care ar face din vinzarea Castelului Bran cea mai profitabila afacere imobiliara din lume. Mihai Oroveanu, directorul Muzeului National de Arta Contemporana, este de parere ca prin aceasta „avansare in grad" a Muzeului Bran, Ministerul Culturii incearca protejarea colectiilor din interiorul muzeului. „Cred ca in acest fel Ministerul Culturii doreste sa separe problema colectiilor de problema cladirii. Fiind „de interes national", nici unul dintre obiectele din castel nu va mai putea fi revendicat sau vindut de proprietar, chiar daca unele dintre ele nu slujesc decit de decor", a mai spus Oroveanu.

Cancescu vrea spanioli

Pe de alta parte, comisia numita marti de Consiliul Judetean Brasov pentru a analiza oportunitatea cumpararii Castelului Bran va pleca in curind in Spania sa negocieze cu operatorul E-cultura, care ar putea sa exploateze turistic obiectivul. Totodata, saptamina viitoare vor veni in Romania reprezentanti ai unei banci austriece, iar comisia CJ Brasov va negocia imprumutul pentru cumpararea Branului, Cancescu fiind increzator in faptul ca proprietarul ar mai putea lasa din pret.