Pe 5 decembrie 2006, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, Claudio Zambon castiga disputa cu Marian Iancu, referitoare la palmaresul Politehnicii Timisoara. TAS, prin FIFA, a cerut FRF sa aplice decizia, una care prevedrea despagubiri pen
Pe 5 decembrie 2006, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, Claudio Zambon castiga disputa cu Marian Iancu, referitoare la palmaresul Politehnicii Timisoara. TAS, prin FIFA, a cerut FRF sa aplice decizia, una care prevedrea despagubiri pentru italian, precum si restrictii pentru clubul lui Iancu. Pana in acest moment, federatia n-a luat nici o masura, asteptand redeschiderea cazului, motiv pentru care Zambon a apelat din nou la FIFA, for care poate sanctiona FRF conform regulamentelor, incepand de la amenda si mergand pana la excluderea Nationalei si a echipelor de club din toate competitiile internationale.
Zambon (foto) a preluat Politehnica in 2000, de la Eugen Seracin, si s-a asociat cu Primaria, care detinea Stadionul "Dan Paltinisanu". In 2002, nemultmit de colaborarea cu autoritatile locale, italianul i-a vandut echipa, fara palmares, lui Anton Dobos, patronul lui AEK Bucuresti (fost Fulgerul Bragadiru, fost Rocar Bucuresti), care promovase in Divizia A. Dobos a numit echipa "Poli" AEK, iar in 2004 a vandut-o catre Balkan Petroleum. Presedintele CA al noului club, Marian Iancu, si conducerea administrativa au decis sa revina la vechea denumire de Politehnica Timisoara, sustinand ca au preluat si palmaresul. TAS a obligat pe FCU Politehnica Timisoara sa continue cu numele initial, CS FC Politehnica AEK, sau sa isi ia un alt nume aprobat de FRF, hotarand sa interzica si folosirea culorilor alb-violet. De asemenea, TAS a mai decis ca FCU Politehnica sa plateasca cate 5.000 de euro pentru fiecare meci oficial jucat incepand cu 5 decembrie 2006 si pana cand intra in vigoare schimbarea de nume. FCU Politehnica este obligata sa plateasca 90.000 de euro drept compensatie pentru violarea folosirii numelui, a culorilor, a imnului, a istoriei si a logoului SC FC Politehnica SA (n.r. - clubul patronat de italianul Claudio Zambon activeaza acum in Liga a III-a si s-a mutat la Bucuresti), intre 13 iunie si 4 decembrie 2006. Potrivit deciziei TAS, Comisia de Apel a FRF a fost mandatata de TAS sa decida si suma pe care FCU Politehnica trebuie sa o plateasca catre SC FC Politehnica SA pentru fiecare folosire a numelui, imnului, istoriei, logo-ului si a culorilor intre 31 ianuarie 2005 si 12 iunie 2006. Imediat dupa aceasta decizie, Marian Iancu a anuntat ca va face recurs, desi TAS specifica faptul ca decizia este defintiva si irevocabila. Intre timp, cazul a fost reluat la FRF, insa schimbarea componentei Curtii de Arbitraj pentru Fotbal (condusa in acest moment de Ion Turculeanu) a amanat judecata. Acum o saptamana, TAS a stabilit si faptul ca Politehnica lui Iancu sa achite 10.500 CHF, cheltuieli de judecata, suma fiind platita la proces de Politehnica lui Zambon. CS FCU Politehnica este obligata sa achite aceasta suma in termen de 30 zile. Inainte de aceasta decizie, FIFA a avertizat FRF ca amana aplicarea deciziei din 5 decembrie, printr-o scrisoare adresata secretarului general Adalbert Kassai. Departamentul juridic al FIFA spune ca FRF este obligata sa se supuna deciziilor TAS, conform art. 61.2 din statutul forului mondial. FIFA precizeaza ca aceste decizii pot fi aplicate international, pe baza Conventiei ONU de Recunoastere si Ratificare a Sentintelor Arbitrare Internationale din anul 1958. "In consecinta, va sugeram sa va asigurati ca sentinta data de TAS pe 5 decembrie va fi executata corect", se arata in scrisoare forului mondial.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.