Schimbarile majore de clima sint prea serioase pentru a le lua in gluma. Cu toate acestea, viata isi vede de cursul ei cotidian. Pescuitul, la fel. Acum ar fi trebuit sa stam de vorba despre copca. In schimb, cele 15 grade Celsius ne indreptatesc sa
Schimbarile majore de clima sint prea serioase pentru a le lua in gluma. Cu toate acestea, viata isi vede de cursul ei cotidian. Pescuitul, la fel. Acum ar fi trebuit sa stam de vorba despre copca. In schimb, cele 15 grade Celsius ne indreptatesc sa planificam iesiri in Delta. Pestii au insa alte scari valorice, iar vremea noastra frumoasa poate sa nu insemne nimic pentru ei. Mai rau, chiar poate sa le dea tiparele comportamentale peste cap. Daca faceti o descindere in Delta, veti constata ca apa foarte mica este doar bucuria pescarilor cu plase care golesc acum apele Rezervatiei de peste. Daca nivelul scazut se mentine, pina la primavara vor ramine in ghioluri si in canaluri doar plasele. Asa ca, mai bine, ne indreptam privirile spre apele urbane.

Temperaturile ridicate au declansat deja comportamentul reproductiv la stiuca in multe ape. Prinsa in dansul iubirii, stiuca nu prea mai da atentie nalucilor noastre. Salaul in schimb, adunat in gropane pentru a astepta o iarna incerta, inca mai da ceva sanse sperantelor noastre.

Salba de lacuri formate de piriul Mostistea va mai mingiie orgoliile de pescari de rapitori. Totul este sa cautati salaii in zonele cu apa ceva mai adinca, acolo unde sint structuri nete (praguri, craci, bolovani). Nu este insa imposibil sa-i gasiti hranindu-se spre maluri, in apa mica, mai ales daca s-a trezit la viata si maruntisul.

In pescuit, fatalitatea vine cu schimbarile drastice ale vremii. Incalzirile bruste si mai ales racirile abrupte determina pestii sa renunte temporar la hranire. Este drept ca, uneori, o incalzire brusca poate declansa hranirea frenetica a rapitorilor pentru o perioada scurta. Fluctuatiile de nivel ale apei vor fi anul acesta cosmarul cel mai frecvent al pescarului. Seceta, urmata de ploi consistente, va face astfel pestii mai greu de localizat. Privit de pe mal, un lac in care nivelul apei a scazut cu o jumatate de metru poate sa para neafectat de schimbare. In realitate, acest fenomen va determina o modificare majora a distributiei zonelor in care pestii se hranesc si se adapostesc. Daca vine viscolul, o luam de la inceput.



Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.