Urmatorul autor din „Colectia Cotidianul" s-a descris ca fiind mai degraba un personaj cosmopolit.

Nascut in 1912 intr-o familie de colonisti britanici din India, Lawrence Durrell a studiat in Marea Britanie incepind cu virsta de 11 ani. Nu s-a raportat niciodata la aceasta tara ca fiind a lui, a parasit-o cu prima ocazie. Desi nu a fost un elev stralucit, Durrell a publicat primul volum de proza in 1931, „Quaint Fragment". In 1935 s-a casatorit cu Mancy Isobel Myers, prima dintre cele patru sotii ale sale. In aceeasi perioada, Durrell i-a scris lui Henry Miller exprimindu-si admiratia pentru „Tropicul cancerului" si au devenit prieteni apropiati criticindu-si reciproc textele.

In 1937 s-a mutat la Paris, unde impreuna cu Henry Miller, Anaïs Nin si Alfred Perles au pus bazele unei colaborari menite sa infiinteze propriul lor curent literar. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Durrell a lucrat ca atasat cultural la ambasadele britanice, mai intii in Cairo si apoi in Alexandria, unde a cunoscut-o pe Eve Cohen, a doua sa nevasta, care i-a servit drept model pentru „Justine".

Dupa razboi a avut mai multe slujbe in diplomatie si in educatie, iar in 1947 a devenit directorul Consiliului Britanic din Córdoba, Argentina. S-a intors la Londra in 1948 si a fost numit atasat cultural la Belgrad, unde a ramas pina in 1952. A locuit o perioada in Cipru, unde a predat engleza si s-a dedicat romanului „Bitter Lemons".

Durrell si-a petrecut ultimii ani de viata in Sommières, Franta. Ultimul sau roman, „Caesar’s Vast Ghost", a fost publicat in 1989.