Programul de convergenta pentru trecerea la euro a determinat deprecierea leului, pentru ca Ministerul Finantelor si-a dat cu presupusul folosind prognoze de curs depasite.

Pentru ca Romania sa adopte moneda unica europeana este necesara prezentarea de catre autoritatile de la Bucuresti a unui program de convergenta. Programul a aparut ieri intr-o varianta preliminara, iar autorul generic este Ministerul Finantelor. Un tabel cu date vechi privind prognozele de curs (si acestea depasite) a influentat investitorii straini care au inchis pozitii valutare, depreciind leul in prima parte a sedintei valutare de ieri.

Depreciere de doi bani

Leul s-a depreciat cu aproape doi bani fata de euro pe piata interbancara in sedinta de miercuri, dupa ce in planul de convergenta a aparut un curs mediu de schimb pentru 2006 de 3,55 lei/euro, preluat din estimari oficiale mai vechi, iar datele au fost publicate de presa internationala. Programul de convergenta la euro, publicat marti de autoritati pentru dezbatere publica, include referiri la un curs mediu de schimb de 3,55 lei/euro pentru 2006 si de 3,52 lei noi pentru euro in 2007, intr-un tabel denumit „presupuneri". Datele au fost preluate din estimarile privind evolutia cursului prezentate de Comisia Nationala de Prognoza in toamna anului trecut.

La inceputul acestui an, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca a calculat un curs mediu de 3,5245 lei/euro pentru anul trecut. „Informatia a fost preluata de presa internationala si a devenit accesibila astfel tuturor investitorilor straini, inspirindu-le un sentiment negativ, care i-a determinat sa-si inchida unele pozitii pe leu", a declarat dealerul unei banci. Dupa inchiderea de marti a pietei locale, in urma aparitiei materialului, nerezidentii au cumparat euro, astfel ca leul s-a depreciat de la 3,3850 unitati pina la 3,4 unitati pe piata interbancara. In tabelul mentionat, cursul mediu pentru acest an este de estimat la 3,52 lei/euro, cu toate ca oficialii BNR au declarat ca anticipeaza o continuare a aprecierii monedei nationale.

Declaratii ignorate

Leul va continua sa se intareasca in 2007, dar aprecierea va ramine sub nivelul ratei anuale a inflatiei, pe care banca centrala urmareste sa o mentina in jurul unei tinte de 4%, cu o eroare „acceptata" de un procent, a declarat marti la Viena, pentru NewsIn, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. „Aprecierea reala a leului va continua in viitorii ani, nu in mod necesar de o maniera continua, zi dupa zi, luna dupa luna, pentru ca exista cistiguri de productivitate si asta este ceea ce evalueaza de fapt piata cind da o cotatie leului", a spus Popa la forumul The Euromoney Central and Eastern European Forum.