Patru exploratori britanici vor sa devina primii oameni care ajung la "polul inaccesibil al Antarcticii", fara asistenta mecanica.

1.770 de kilometri parcursi doar cu ajutorul schiurilor si al unor zmeie, care sa transporte sanii de 12
Patru exploratori britanici vor sa devina primii oameni care ajung la "polul inaccesibil al Antarcticii", fara asistenta mecanica.

1.770 de kilometri parcursi doar cu ajutorul schiurilor si al unor zmeie, care sa transporte sanii de 120 de kilograme. Echipa N2i, formata din exploratorii Henry Cookson, Rory Sweet, Rupert Lonsdon si Paul Landry, vrea sa intre in Cartea Recordurilor, ca prima care a ajuns la "polul inaccesibil al Antarcticii", fara ajutoare de transport.

100 de kilometri pe zi

Britanicii mai au de parcurs 320 de kilometri pina a ajunge la obiectivul pe care si l-au fixat, si spera sa realizeze aceasta distanta in sase zile, daca vremea va fi favorabila. "Incercam sa mergem intre 50 si 80 de kilometri pe zi. Am putea sa facem aceasta distanta si in trei zile, dar am ajuns pina aici deja, iar ultimul lucru pe care ni-l dorim este sa ne ranim inainte de final. Cu cit sintem mai obositi, cu atit mai putin putem suporta frigul", a declarat Henry Cookson pentru BBC, prin satelit.

De altfel, una dintre cele mai mari probleme cu care s-au confruntat au fost curentii de aer rece, sub -50 de grade Celsius. Ei au calatorit intre 14 si 16 ore pe zi, si au avut perioade in care au mers si 100 de kilometri zilnic. "Nu avem previziuni meteo, nu avem acces la nici un fel de date. Nimeni nu stie cu adevarat ce se intimpla", a adaugat exploratorul britanic.

Coliba lui Lenin

La finalul expeditiei, exploratorii vor fi luati de un avion pina la statia de cercetare Vostok, care se afla la 960 de kilometri departare de punctul terminal. Expeditia are toate sansele de a intra in Cartea Recordurilor si, mai mult, echipa spera sa stringa 225.000 de euro, pentru a-i dona unei organizatii, care realizeaza o serie de activitati pentru persoanele cu dizabilitati. "Polul Inaccesibilitatii" marcheaza centrul Antarcticii, si a fost atins prima data de un echipaj rusesc, in 1958. Ei au construit acolo o coliba, care exista si in prezent, alaturi de bustul lui Lenin.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.