D-lui Traian Basescu, presedintele Romaniei
Stimate Domnule Presedinte,
Pe buna dreptate ati afirmat Duminica, 14 ianuarie 2007, la Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei de la Sighet, urmatoarele: "Am vazut ceea ce orice roman ar fi trebuit sa vada. Multi romani nu stiu ce a reprezentat comunismul cu adevarat".
La scurt timp inainte de pelerinajul dvs. la Memorialul de la Sighet, respectiv la data de 18 Decembrie 2006, ati facut posibil cel mai important moment din istoria postcomunista a Romaniei care a constituit totodata o premiera mondiala: condamnarea exemplara a regimului comunist ca nelegitim si criminal in baza unui amplu raport stiintific, elaborat de Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania coordonata de prof. Vladimir Tismaneanu. Citez una dintre concluziile discursului dvs. rostit cu acest prilej: "Sustin infiintarea in Bucuresti a unui Muzeu al Dictaturii Comuniste din Romania. Acest muzeu va fi in egala masura un loc de memorie si unul al afirmarii valorilor societatii deschise. Pe langa Muzeu este necesara crearea unui centru de documentare destinat informatiei publice, cu acces neingradit, in care sa fie colectionate documente esentiale pentru intelegerea fenomenului comunist, a universului concentrationar, a propagandei ca mijloc de constrangere spirituala".
Va propun, stimate Domnule Presedinte, sa nu reinventam la Bucuresti roata deja inventata la Sighet; adica sa infiintam in capitala Romaniei o replica fidela a Memorialului de la Sighet. In sprijinul acestei propuneri, prezint trei opinii semnificative:
Stephane Courtois, autorul Cartii negre a comunismului, cel mai important studiu despre criminalitatea mondiala a comunismului, a remarcat inca din 1999: "Cu dimensiunea lui istorica si stiintifica, Memorialul de la Sighet ar trebui luat ca model".
Celebrul Joachim Gauck, creatorul Oficiului pentru studierea documentelor STASI din Germania, a afirmat in 1999: "Nu-mi amintesc o alta tara din Europa de Est sau din fosta Uniune Sovietica unde sa functioneze ceva asemanator Memorialului de la Sighet".
Omologul dvs. ceh, Vaclav Havel, a declarat in 2001: "Apreciez Memorialul de la Sighet ca un proiect unicat si deosebit de util, personal pe doamna Ana Blandiana, sufletul acestui proiect".
(...)
Stimate Domnule Presedinte, consider ca cel mai important moment din istoria postcomunista a Romaniei a fost posibil inclusiv datorita Academiei Civice si Memorialului de la Sighet care v-a impresionat atat de mult. Ati evocat ca emblematica fraza scriitorului ceh Milan Kundera, apreciata de dvs. ca motto ideal pentru frontispiciul Parlamentului Romaniei: "Daca vrei sa ucizi un popor, suprima-i memoria". In acelasi spirit, sa ne amintim ca pe zidul Universitatii din Bucuresti, in timpul manifestatiei anticomuniste din 1990, statea scrisa - cu litere uriase - cugetarea lui Nicoalae Iorga: "Cine uita, nu merita". Cuvintele lui Iorga ar trebui gravate si pe zidul Parlamentului Romaniei.
Bucuresti, 15 ianuarie 2007
=i=Cu increderea ca vom merita pentru ca nu vom uita,