Fondul de salarii al bugetarilor nu va depasi, pina in 2009, 6,3% din PIB. Adica va creste, in fiecare an si in medie, cu doar 6,4%, indicele estimat de crestere economica.

Fondul de salarii al persoanelor care activeaza in sectorul bugetar va fi limitat si va creste, in urmatorii trei ani, in acelasi procent cu cresterea produsului intern brut (PIB), potrivit programului de convergenta pentru trecerea la euro, elaborat de Ministerul Finantelor.

„Cheltuielile cu salariile ca proportie din PIB au fost stabilite la 6,3% in 2007 si vor fi mentinute constante pe termen mediu", se arata in documentul care ia in calcul perioada 2006-2009. Cu alte cuvinte, salariile bugetarilor vor creste, in medie, doar cu procentul de crestere economica. Potrivit aceluiasi program de convergenta, cresterea medie anuala a PIB va fi de 6,4%, ceea ce inseamna, ca, in medie, cu tot atit vor creste si salariile bugetarilor in fiecare dintre urmatorii trei ani, evident, in varianta in care numarul lor nu va scadea.

Se tem de inflatie

Autorii documentului spun ca, in masura in care salariile din Romania (nu doar cele din sectorul bugetar) sint insotite de o crestere a productivitatii, acesta este un lucru bun, dar atrag atentia ca „rate mari de crestere intr-un singur an amplifica riscurile de dezechilibru macroeconomic". In opinia lor, o crestere cu 5% a salariului nominal din 2007, peste „scenariul de baza care contine cresteri salariale relativ consistente", ar conduce la o performanta mai slaba in combaterea inflatiei, traducindu-se intr-o crestere a preturilor de 0,6 puncte procentuale in intervalul decembrie 2006-decembrie 2007. Aceeasi crestere ar genera si o marire a deficitului de cont curent, datorita ritmului superior de crestere a consumului.

„Viata nu se tine de cifre"

Cit de corecta este aceasta plafonare a salariilor si, mai ales, cit de oportuna? „Din punctul de vedere al unei programari bugetare care are ca obiectiv deficite rezonabile, e prudent, iar prudenta nu e de criticat", spune profesorul de economie Daniel Daianu. „Guvernul trebuie sa tina seama insa si de context, pentru ca deja de doi ani resimtim o nevoie acuta de forta de munca. Spre deosebire de acordurile cu FMI, care spuneau care trebuie sa fie cresterea fondului de salarii, acum, aceasta prevedere isi pierde din relevanta, in conditiile penuriei acute de forta de munca. Salariile din sectorul privat se vor duce repede mai sus, pentru ca firmele vor sa-si tina oamenii buni, iar acest lucru va avea consecinte in sectorul public, pentru ca nici aici oamenii buni nu vor sta pe salarii mici. Prudenta e buna, dar viata nu se tine de cifre. Acestea sint ajustabile, nu sint batute in cuie", afirma Daianu.

Ce promite Guvernul In 2007, bugetarii vor beneficia de cresteri salariale in ianuarie, aprilie si octombrie. De cea mai mare crestere salariala va beneficia personalul din invatamint, respectiv cu 23,17%: 5% incepind cu luna ianuarie, 2% din luna aprilie si 15% din octombrie. Pentru personalul contractual si functionarii publici, majorarile salariale vor fi de 18,88% in total, din care 5% incepind cu ianuarie, 2% din luna aprilie si 11% din luna octombrie. Personalul din domeniul sanatatii va beneficia de o crestere salariala cu 22,09% - 5% incepind cu ianuarie, 2% din aprilie si 14% din octombrie.