Proiectul de lege care prevede deschiderea arhivelor PCR este impotmolit la Ministerul Administratiei si Internelor.

Proiectul de lege privind modificarea legii arhivelor este elaborat de expertii ministerului Culturii si Cultelor (MCC) inca din martie 2006 si a fost supus dezbaterii publice. Cu toate acestea, el nu a ajuns nici pina astazi in Parlament.

Contactat de „Cotidianul", ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, ne-a declarat ca „proiectul se afla de mai multa vreme la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si este tinut acolo pentru ca exista o serie de obiectii. Voi discuta astazi (ieri-n.r.) cu dl ministru Blaga, pentru a afla de ce nu vine proiectul la Palatul Victoria, pentru a-l putea trimite in Parlament".

Deputatii dezbat vechituri

Marti, 16 ianuarie, la Comisia de cultura a Camerei Deputatilor, au inceput dezbaterile generale pe patru initiative legislative ce vizeaza legislatia in domeniul arhivelor. Este vorba de un proiect al guvernului Nastase, adoptat de Senat in februarie 2004, de doua propuneri legislative ale UDMR, ambele din 2003, si de un proiect din 2006, initiat de Cozmin Gusa si Lavinia Sandru. Nici una dintre aceste initiative legislative nu contine insa vreun articol care sa prevada deschiderea fara restrictii a arhivelor PCR sau anularea termenului de 30 de ani de acces la aceste arhive. Adica, exact ce prevede principala modificare a proiectului din 2006 al MCC.

Se fac presiuni

Presedintele comisiei, deputatul PNL Catalin Micula, ne-a facut ieri urmatoarele precizari: „Asteptam de foarte mult timp proiectul de la MCC. Vazind ca este blocat pe traseu, au pus subiectul pe ordinea de zi, scotind de la sertar initiativele legislative mai vechi, pentru a grabi trimiterea proiectului MCC, care este foarte bun si rezolva toate problemele ridicate de societatea civila, Presedintie, o serie de partide politice si nu numai".

Presedintele Comisiei de cultura ne-a mai spus ca, dupa ce a aflat ca subiectul a fost actualizat de comisie, Alexandru Mircea, secretarul de stat din MAI care se ocupa de problema, a promis ca va trimite proiectul pina la 1 februarie. „Oricum, daca nu va veni, atunci PNL va promova prin propunere legislativa o lege similara celei a MCC", a conchis Micula.

MAI o scalda

Secretarul de stat din MAI Alexandru Mircea ne-a declarat ieri ca proiectul „nu este tinut nejustificat la noi", mentionind ca exista multe lucruri perfectibile. „Inclusiv Academia Romana a avut o serie de obiectii", ne-a spus oficialul MAI, care nu ne-a lamurit daca ministerul condus de Vasile Blaga (foto) este de acord cu deschiderea 100% a arhivelor PCR.

„Trebuie vazut la aceasta arhiva care sint problemele legate de diplomatie, pentru ca UE nu ne permite sa dam chiar totul", a precizat Alexandru Mircea.