La mai bine de sase luni dupa ce gripa aviara a fost eradicata, la Botosani, un egiptean incaseaza in continuare taxa de dezinfectie la frontiera.

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Botosani, Vladimir Rizac, a semnat un contract unicat impotriva gripei aviare. Acesta a fost incheiat cu firma Best Company SRL pe o perioada de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire pentru inca sapte ani si jumatate, avind ca obiect dezinfectia automobilelor si a persoanelor la cele doua puncte vamale din judet: Stinca-Costesti, la granita cu Moldova, si Racovat, la frontiera cu Ucraina.

Conform intelegerii, societatii ii este concesionata activitatea cu obligatia de a varsa 25% din incasari catre DSVSA, restul raminind la dispozitia agentului economic. Desi masurile luate impotriva gripei aviare au fost ridicate in toata tara de mai multe luni, la cele doua vami din Botosani dezinfectia nu s-a oprit, iar Best Company a continuat sa perceapa taxe de la autovehiculele care tranzitau punctele de frontiera.

Condamnati la gripa

Prefectul de Botosani, Cristian Roman, a solicitat presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar- Veterinare trimiterea de urgenta la Botosani a unui control pe aceasta tema. „Practic am fost condamnati la gripa aviara pe minimum 15 ani. Am vorbit cu presedintele ANSVA, Marian Avram, si mi-a spus clar ca este ilegal", a afirmat prefectul. El sustine ca seful autoritatii i-a confirmat faptul ca masurile impotriva gripei aviare au fost suspendate de mai multa vreme si, in consecinta, a cerut demiterea directorului DSVSA.

Vladimir Rizac spune ca respectivul contract este legal si ca nu are sa isi reproseze nimic. Directorul DSVSA sustine ca a semnat contractul ca urmare a unui ordin al ministrului Agriculturii si ca nu i-a comunicat nimeni, tot printr-un ordin, ca trebuie ridicate masurile impotriva gripei aviare. „Pentru a demisiona din functie trebuie sa mi-o ceara cei care m-au angajat", a spus Vladimir Rizac.

Suspect de evaziune

Best Company este administrata de un egiptean, Ahmed Ali Saleh. Firma incasa zilnic in jur de 400 RON, in functie de traficul de la granita. Din cercetarile Garzii Financiare, societatea facea si evaziune fiscala. Au fost confruntate chitantierele societatii cu datele de la Politia de Frontiera privitoare la intrarile/iesirile din tara si s-a observat ca sint considerabil mai putine chitante eliberate decit autovehiculele care au tranzitat frontiera.

Ahmed Ali Saleh sustine ca totul este legal. „Imi place sa fim fairplay, sa nu ascundem nimic. Trebuie sa mergi cum scrie la carte. Daca faci treaba un pic si tragi teapa, nu mai ai nici un client. Tragi o teapa o data si apoi suferi viata intreaga", spunea Ahmed in 2005, la putin timp dupa incheierea contractului cu DSVSA.