Legea ANI, atit de draga ministrului Monica Macovei, este considerata de senatori inutila.

N-a trecut nici o saptamina de cind presedintele Traian Basescu ii promitea ministrului Monica Macovei ca legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) va fi adoptata de Parlament. „Sint convins ca o sa treaca si draga ta ANI", declara Basescu. Senatorii sint de alta parere. In Comisia pentru drepturile omului din Senat s-a discutat ieri proiectul legii ANI, iar concluzia generala a fost ca initiativa legislativa este inutila. Mai exact, in opinia senatorilor, legislatia in domeniu este suficienta. Agentia Nationala de Integritate ar urma sa verifice averile demnitarilor si ale functionarilor publici.

PNL, PC, PRM si PSD - impotriva

Prima palma a venit de la PNL. „Aceasta lege este excesiv de abuziva", a spus liberalul Mihai Lupoi. El spune ca nu intelege rostul actului normativ, din moment ce se pot aduce amendamente la Codul penal sau pot fi instituite posturi speciale de procurori la Parchetul General. „Legea este anticonstitutionala, pentru ca imparte cetatenii in doua categorii - bugetari si nebugetari -, si este un instrument de presiune", a apreciat Lupoi. A doua palma a venit de la PC. Prin vocea senatorului Radu Terinte, conservatorii au pledat pentru crearea ANI, dar in varianta adoptata de Camera Deputatilor, pe care au calificat-o „acceptabila".

Ministrul Monica Macovei intentiona chiar sa retraga legea din Parlament, atit de „acceptabila" era in viziunea sa forma adoptata de deputati, la finele anului trecut. Ministrul Justitiei considera ca deputatii au reusit sa goleasca de continut legea ANI.Macovei renunta pe ici, pe colo

O a treia palma a venit de la PRM. Senatorul Ilie Petrescu a spus ca partidul sau merge tot pe forma adoptata de Camera Deputatilor. Aceeasi pozitie a adoptat-o si senatorul PSD Ion Vargau, care, desi a precizat ca nu vorbeste in numele partidului, sustine tot varianta colegilor deputati.

Ministerul Justitiei insista pentru pastrarea sanctiunilor disciplinare pentru functionarii publici, dar elimina prevederea privind confiscarea averilor, a precizat reprezentantul institutiei, Cristian Anghel. „Comparativ cu forma initiala a proiectului ANI, ministerul a scos sanctiunile si chestiunile neconstitutionale, cu sechestrarea averilor, pe care puteau sa le faca inspectorii", a precizat presedintele comisiei, senatorul UDMR, György Frunda.

Ecouri europene Pe 22 decembrie, anul trecut, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, ii cerea primului-ministru Tariceanu, intr-o scrisoare, sa intervina in dezbaterea din Senat a legii ANI, astfel incit legea sa fie adoptata in varianta nemutilata, nu in cea in care a fost adoptata de Camera Deputatilor. Proiectul legii ANI se afla acum in dezbaterea comisiilor din Senat. In cursul acestei luni, legea va fi discutata si de Comisia juridica. Recent, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a intrat in conflict cu primul-ministru dupa ce, intr-un interviu acordat revistei „EUobserver", spunea ca sprijinul politic pentru reforma justitiei si pentru combaterea coruptiei s-a diminuat.

Macovei: „Nu e un inceput tocmai fericit" Contactata de „Cotidianul", ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu a parut deloc surprinsa, ci mai mult resemnata de reactia senatorilor din comisia pentru drepturile omului. „Nu este un inceput tocmai fericit pentru dezbaterea proiectului Agentiei de Integritate la Senat. Constat inca o data ca se mentine aceasta ipoteza ca agentia s-ar ocupa in principal de zona penala, acolo unde exista indicii sau dovezi ca averea nejustificata provine din infractiuni. Este gresit. Nu acesta este scopul agentiei, pentru ca avem in prezent si Parchetul, si Politia care fac astfel de cercetari", a explicat Macovei din nou. „Agentia este necesara, pentru ca intervine acolo unde nu se poate dovedi o infractiune, in asa-numita zona gri", a continuat ministrul Justitiei, insistind ca legea se va ocupa si de incompatibilitati, si de conflicte de interese pe care le-a numit „generatoare de coruptie".