Premierul spaniol a recunoscut ca a fost prea optimist cind a sperat ca separatistii vor renunta la violenta.

— Claudia Ciobanu

Dupa ce in luna martie 2006 ETA fusese de acord cu incetarea violentelor, in ianuarie 2007 gruparea a comis un nou atentat, la aeroportul din Madrid, soldat cu doua victime. Desi separatistii au declarat ca atacul nu trebuie sa blocheze procesul de pace inceput in martie, Zapatero a replicat ca dialogul cu ETA este incheiat.

Unitate antitero

Totusi, saptamina aceasta, premierul a insistat ca problema terorismului poate fi rezolvata prin negocieri si a facut apel catre toate partidele politice pentru a face front comun impotriva terorismului.

Insa liderul principalului partid de opozitie, Mariano Rajoy, a declarat deja ca, desi va participa la discutii, nu va contribui la negocierile cu teroristii. Liderul Partidului Popular a reafirmat pozitia sa intransigenta: „Nu se negociaza cu terorismul. Fie il invingi, fie ai de suferit de pe urma lui".

PP este singurul partid care nu a raspuns pozitiv la apelul pentru unitate lansat de Zapatero. In urma ultimului atac ETA, popularii au depasit socialisii in sondaje pentru prima data dupa alegeri.

Dat fiind ca Zapatero a fost propulsat catre victorie in 2004 de atacurile asupra trenurilor din Madrid, pentru care electoratul a facut responsabil guvernul PP, relatiile cu teroristii ramin principalul teren pentru lupta electorala din Spania.