Muzeul National de Arta a cerut ieri ca ministrul Culturii sa fie parte in procesul prin care Valentin Ceausescu isi revendica tablourile si alte obiecte de arta.

Ministerul Culturii este singura institutie care-i poate returna lui
Muzeul National de Arta a cerut ieri ca ministrul Culturii sa fie parte in procesul prin care Valentin Ceausescu isi revendica tablourile si alte obiecte de arta.

Ministerul Culturii este singura institutie care-i poate returna lui Valentin Ceausescu bunurile ce i-au fost confiscate imediat dupa Revolutie. Asa si-a motivat cererea exprimata ieri in instanta Muzeul National de Arta, apoi s-a fixat un nou termen pe 13 februarie. Valentin Ceausescu se lupta de circa zece ani sa redobindeasca operele de arta pe care le detinea inainte de 1989, principalul sau argument fiind acela ca le primise cadou din partea unor artisti reputati, si nu ca si le-ar fi insusit abuziv.

Ce naste din dictator, averi maninca

Dupa ce a fost scos de sub urmarire penala pentru subminarea economiei nationale si genocid, Valentin Ceausescu a reusit sa demonstreze ca o parte dintre bunuri au fost valorificate inainte de emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele sau. Astfel, plingerea i-a fost admisa si, dupa multe tergiversari, cauza a fost judecata de Tribunalul Bucuresti, care i-a si dat cistig de cauza intr-o prima faza. Cinci tablouri - doua de Ciucurencu si cite unul de Iser, Ghiata si Tonitza - au fost omise din aceasta decizie, pentru care el se judeca in continuare. Intre bunurile ce i-au fost confiscate s-au aflat sute de obiecte de mobilier, covoare, vesela, albume de arta si sute de benzi si casete video.

Cele mai valoroase sint insa bijuteriile - totalizind peste 1,5 kg metale pretioase si peste 3 kg de pietre semipretioase -, precum si cele peste 42 de picturi in ulei, pe pinza si carton. Printre autori se numara Patrascu, Pallady, Brauner, Baba si Goya. Pe latura civila, in calitate de mostenitor, Valentin Ceausescu intentioneaza sa ceara si restituirea bunurilor confiscate fratelui sau.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.