Peste 60% dintre romanii care muncesc in strainatate pleaca pentru perioade scurte de timp, iar circa o cincime parasesc Romania pe termen lung, dar au planuri de revenire, se arata in studiul Bancii Mondiale citat de Mediafax, denumit "Migratia si t
Peste 60% dintre romanii care muncesc in strainatate pleaca pentru perioade scurte de timp, iar circa o cincime parasesc Romania pe termen lung, dar au planuri de revenire, se arata in studiul Bancii Mondiale citat de Mediafax, denumit "Migratia si transferurile de bani: Europa de Est si fosta Uniune Sovietica". Ponderea romanilor care pleaca temporar, dar nu au planuri de intoarcere, este de circa 8%, iar a celor care parasesc permanent Romania se apropie de 5%. Dintre statele est-europene si fostii membri ai blocului comunist, Romania se situa, in 2004, pe penultimul loc in ceea ce priveste fondurile trimise de emigranti in tara, cu circa 1% din Produsul Intern Brut. Pe primul loc in clasamentul Bancii Mondiale se plaseaza Republica Moldova, cu o pondere de aproape 30% din PIB, urmata de Bosnia si Hertegovina, cu peste 20%. Autorii raportului precizeaza ca banii trimisi in tarile de origine de catre lucratorii din strainatate majoreaza veniturile nationale si cererea agregata, fiind cheltuiti, in principal, pentru consum. Doar o mica parte a sumelor este economisita sau investita, cele mai mici sume fiind destinate activitatilor caritabile. Aproape 15% dintre emigrantii romani cu studii superioare lucreaza insa pe pozitii pentru care sunt supracalificati, mai noteaza analistii Bancii Mondiale. (G.R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.