Reprezentantii BRM au transmis, la sfarsitul saptamanii trecute, un comunicat de presa in care acuzau Operatorul Pietei de Energie Electrica (OPCOM) de ineficienta, principalele minusuri ale pietei OPCOM fiind cauzate de absenta procedurilor de tranz
Reprezentantii BRM au transmis, la sfarsitul saptamanii trecute, un comunicat de presa in care acuzau Operatorul Pietei de Energie Electrica (OPCOM) de ineficienta, principalele minusuri ale pietei OPCOM fiind cauzate de absenta procedurilor de tranzactionare publice, imposibilitatea negocierii directe a preturilor intre cumparatori si vanzatori, lipsa de transparenta a operatiunilor de stabilire a pretului. BRM aprecia ca OPCOM nu poate fi numita "Bursa a Energiei" atata timp cat nu respecta conditiile prevazute de legislatia romana in vigoare si ca tranzactionarea energiei intr-un cadru stabilit prin acte administrative nu poate fi impusa beneficiarilor sistemului.
La randul lor, reprezentantii OPCOM au transmis un alt comunicat de presa in care se precizeaza ca institutia a aparut in urma unui proces de restructurare a sistemului energetic similar celor din Uniunea Europeana. In plus, OPCOM este membru cu drepturi depline al APEX (Asociatia Burselor de Energie) si EuroPEX (Asociatia Burselor de Energie din Europa). Activitatea OPCOM este integral reglementata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice (ANRE), fiind desfasurata numai in baza legislatiei secundare emisa de aceasta, conform Legii Energiei 318/2003. De altfel, in licenta OPCOM emisa de ANRE se precizeaza ca institutia asigura "organizarea si administrarea pietei centralizate a contractelor bilaterale de energie electrica" (PCCB).
"Contactul" direct, miza scandalului
Practic, aceste contracte bilaterale sau, altfel spus, tranzactiile "baietilor destepti" reprezinta miza scandalului dintre bursele romanesti . "I-am propus ministrului Economiei ca BRM sa preia platforma contractelor bilaterale, pentru ca OPCOM nu indeplineste prevederile legislative pentru a derula astfel de tranzactii", a declarat presedintele - director general al BRM, Mircea Filipoiu, transmite NewsIn. Acesta a mai spus ca in perioada imediat urmatoare va avea o intalnire cu ministrul Varujan Vosganian pentru a-i propune sa transfere la BRM tranzactiile cu energie electrica dintre producatori si furnizori. Surse din piata ne-au declarat ca in spatele scandalului se afla "baietii destepti" si aceasta pentru ca exista un ordin ministerial emis din vara anului trecut prin care toate entitatile din domeniul energetic la care Ministerul Economiei era actionar au fost obligate sa isi tranzactioneze productia prin OPCOM. Adica si producatorii cei mai ieftini, cum sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau complexele energetice Turceni si Rovinari. Acesta este si motivul pentru care, conform acestor surse, BRM doreste sa preia tranzactionarea contractelor bilaterale de energie, pentru ca platforma OPCOM are un minus: "imposibilitatea negocierii directe a preturilor intre cumparatori si vanzatori" (conform comunicatului BRM), adica "baietilor destepti" le este imposibil sa negocieze direct contractele de vanzare-cumparare de energie.
BVB in razboi cu brokerii
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ia in considerare posibilitatea infiintarii unei alte case de compensare daca se va confrunta cu un "blocaj serios" determinat de opozitia unor brokeri in privinta modalitatii de majorare a capitalului SNCDD, a declarat directorul general al Bursei, Stere Farmache, transmite Mediafax. HTI Valori Mobiliare a anuntat ca va ataca in instanta hotararea Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Decontare (SNCDD) de majorare a capitalului social deoarece o considera nelegala, abuziva si neloiala. "BVB incearca sa dobandeasca pachetul majoritar la SNCDD prin diluarea la un pret subevaluat a celorlalti actionari", a declarat Daniel Tepes, actionarul majoritar al HTI Valori Mobiliare. "O astfel de opozitie pune blocaje serioase lansarii operatiunilor cu produse derivate la BVB. Daca ne vom confrunta cu un blocaj serios, vom construi de la zero o alta casa de compensare. Cu siguranta, pana la jumatatea anului, sau chiar mai devreme, vor putea fi realizate tranzactii cu instrumente derivate la BVB", a spus Farmache. Printre actionarii SNCDD se numara 30 de banci, 170 de societati de servicii si investitii financiare, Asociatia Brokerilor si BVB.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.