Noul presedinte de stinga al Ecuadorului, Rafael Correa, a depus ieri juramintul, adoptind o atitudine ambivalenta fata de dusmanul declarat, SUA.

Ceremonia a avut o asistenta antiamericana de invidiat: presedintele venezuelan Hugo Chavez si omologii sai din Bolivia si Iran. In ciuda declaratiilor antiamericane, Correa, un eco-nomist educat in SUA, a calificat, totusi, drept „nobil" gestul lui George W. Bush de a-l felicita pentru cistigarea alegerilor si a precizat, referindu-se la Hugo Chavez, ca „nu prietenul meu conduce la mine acasa, ci eu".

„Revolutia" ecuadoriana

Correa a promis sa acorde mai multa importanta eradicarii saraciei decit platii datoriei externe a tarii, invocind ruperea legaturilor cu Banca Mondiala si cu FMI, in cazul in care datoria Ecuadorului nu va fi redusa la jumatate. Correa a anuntat reducerea la jumatate a salariului prezidential, dar chiar si asa noua indemnizatie de 4.000 de dolari este de 25 de ori mai mare decit venitul mediu al ecuadorienilor.

Presedintele a anuntat organizarea, pe 18 martie, a alegerilor pentru o Adunare Nationala, care va fi insarcinata cu redactarea unei noi constitutii. Totul in incercarea de a reduce atributiile parlamentului dominat de fortele de dreapta si care i-a demis pe ultimii trei presedinti ecuadorieni.