Un CV gros, doua limbi straine, cunoasterea institutiilor europene. Asta trebuie sa stie un pesedist care se viseaza parlamentar european.

Pesedistii care au pus ochii pe un fotoliu de parlamentar european, platit cu multe mii de euro pe luna, trebuie sa dea examen. Probe de concurs: sa stie doua limbi straine, sa cunoasca in detaliu organizarea si functionarea institutiilor europene, sa aiba un profil moral-profesional adecvat. Selectia candidatilor va fi facuta de Cristian Diaconescu (ministrul din umbra al Afacerilor Externe) si de Titus Corlatean (secretarul general al PSD) pina pe 5 martie, cind va fi data publicitatii oferta electorala a PSD pentru Parlamentul European. Conducerea PSD a definitivat ieri aceste criterii de selectie pentru stabilirea candidatilor.

Severin, putin speriat

In procesul de selectie a candidatilor vor intra - dupa cum a declarat Mircea Geoana - si citiva lideri ai Partidului Socialistilor Europeni, care vor veni special la Bucuresti. "Va fi un miniexamen", a confirmat Geoana (foto). Acesta a spus ca prima pozitie a listei de candidati va fi la dispozitia conducerii centrale, restul de candidati urmind a fi selectati din toate organizatiile judetene. Cel mai probabil, prima pozitie va fi ocupata de Vasile Puscas, fostul negociator-sef al Romaniei pentru UE in guvernul Nastase. Decizia, spun surse din partid, l-ar fi deranjat foarte tare pe Adrian Severin, cel mai cunoscut socialist roman in Parlamentul European. Sursele citate spun ca Severin s-a suparat si mai tare auzind ca va trebui sa dea examen. Este posibil ca pentru locul de candidat al regiunii Bucuresti sa intre in competitia interna si Corina Cretu, un argument in plus ca Adrian Severin sa se teama ca ar putea sa nu prinda un loc eligibil.