Si-au anuntat intentia de a veni trei firme de asigurari din Germania, patru din Irlanda si treisprezece din Marea Britanie.

„Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), si-au anuntat intentia de a-si desfasura activitatea in Romania 20 de societati de asigurare, dintre care trei din Germania, patru din Irlanda si treisprezece din Marea Britanie. Si avem de a face cu nume grele precum Lloyd’s. Totodata, CSA a fost notificata si de o societate de asigurari din Austria cu privire la intentia acesteia de a-si deschide o sucursala pe teritoriul Romaniei, conform principiului dreptului de stabilire", anunta Tudor Balta, vicepresedintele CSA.

Incepind cu 1 ianuarie 2007, orice asigurator sau intermediar in asigurari autorizat in oricare dintre celelalte state membre ale Spatiului Economic European (SEE) poate desfasura activitate in Romania fie direct, fie prin intermediul unei sucursale stabilite pe teritoriul tarii noastre, fara ca pentru aceasta sa aiba nevoie de inca o autorizatie din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Asiguratorii nou-veniti trebuie sa trimita o notificare catre autoritatea de reglementare din Romania prin care sa anunte intentia de a-si extinde activitatea si pe teritoriul tarii noastre.

Cum isi vor vinde strainii marfa

„Noi, la CSA, am stabilit ca societatile de asigurari care vor intra in Romania vor vinde polite de asigurare doar prin brokerii de asigurare", mai spune Tudor Balta. De fapt, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor face cunoscut faptul ca societatile de asigurari autorizate in oricare dintre statele membre SEE si care isi vor desfasura activitatea si in Romania se supun autoritatii de reglementare care le-a autorizat si nu intra in sfera de supraveghere a CSA. Astfel, desi reclamatiile pot fi depuse si la CSA, aceasta nu are atributia legala de a solutiona reclamatiile facute de asiguratii care au incheiat contracte de asigurare cu societatile mai sus mentionate.

In situatia in care o asemenea societate este declarata in stare de insolvabilitate sau de faliment, eventualele creante de asigurare ale cetatenilor romani asupra acesteia intra in schema de garantare a statului care a autorizat societatea, conform legislatiei nationale a acelui stat, si nu sint acoperite de Fondul de garantare constituit in Romania din contributiile asiguratorilor romani.

Numarul companiilor va creste

„Din experienta tarilor care au aderat la UE in 2004, ne asteptam ca in jur de 100 de companii de asigurari sa activeze in tara noastra", ne asigura vicepresedintele CSA. Lista companiilor a caror notificare a fost acceptata in vederea operarii va fi disponibila periodic, pe site-ul CSA.

In prezent, preturile asigurarilor din Romania sint, in medie, la jumatate fata de cele practicate in UE. Exceptie fac politele auto, care se situeaza la un nivel apropiat de cele din Vest, desi la noi masinile au o valoare mai mica.

Tocmai aceasta piata care aduce in jur de 50% din valoarea pietei asigurarilor urmeaza sa intre in atentia companiilor straine. O alta piata vizata este cea a asigurarilor rare la noi in tara. Polite precum cele de raspundere a managerilor fata de actionari sau de garantare a dreptului de proprietate vor fi, probabil, printre primele cu care vor veni sutele de asiguratori straini, mizind pe preturi mai mici si pe o calitate mai buna.

Lista companiilor Germania

ALLIANZ VERSICHERUNGS – AKTIENGESELLSCHAFT

AXA VERSICHERUNGS AKTIENGESELLSCHAFT

VHV ALLGEMEINE VERSICHERUNG AG

Irlanda

ELECTRIC INSURANCE IRELAND LIMITED

LIFEGUARD INSURANCE (DUBLIN) LIMITED

TARR EXCESS LIABILITY INSURANCE INTERNATIONAL LIMITED

TCS INSURANCE COMPANY OF IRELAND LIMITED

Marea Britanie

ASPEN INSURANCE UK LIMITED

BRIT INSURANCE LIMITED

BUPA INSURANCE LIMITED

CONVERIUM INSURANCE (UK) LIMITED

FIRST TITLE INSURANCE PLC

FM INSURANCE COMPANY LIMITED

GREAT LAKES REINSURANCE (UK) PLC

LIBERTY MUTUAL INSURANCE EUROPE LIMITED

MITSUI SUMITOMO INSURANCE COMPANY (EUROPE) LIMITED

SCOR UK COMPANY LIMITED

SOCIETY OF LLOYD’S

SOMPO JAPAN

INSURANCE

COMPANY OF EUROPE LIMITED

STEWART TITLE LIMITED